Un estudi d'Assandca xifra en uns 440 els casos de càncer detectats cada any a Andorra

www.andorradifusio.ad

Els casos de càncer detectats cada any a Andorra podrien superar els 440. Així ho palesa un estudi impulsat per Assandca, que reitera la necessitat de tenir un registre oficial real sobre pacients de càncer al país. Es tracta d'una dada que es dedueix d'aplicar els mateixos criteris i coeficients poblacionals d'Espanya i França.

Fa uns anys, el Ministeri de Salut assegurava que a Andorra es detectaven uns cent casos nous cada any d'algun tipus de càncer, una xifra que per a Assandca dista molt de ser real. Com que mai s'ha disposat de xifres oficials, l'entitat ha fet un estudi propi aplicant el mateix criteri i coeficient de poblacions que s'utilitzen a Espanya i França. I, segons el resultat, la realitat apuntaria a una xifra que oscil·la entre els 440 i els 480 casos nous cada any.

El president d'Assandca, Josep Saravia, així ho constata. "Quan parlàvem de números amb el senyor Benazet, dèiem que hi havia cent casos l'any. No és veritat. Aquí a Andorra estem al voltant dels 440 casos nous de càncer cada any".

Les autoritats sanitàries espanyoles ja han avançat que aquest any podria ser especialment dolent pel que fa a la detecció de nous casos de càncer. N'esperen uns 280.000, molts més que en els darrers anys. I s'apunta a un motiu: la pandèmia va requerir tots els mitjans sanitaris disponibles, circumstància que va fer retardar les proves pertinents per detectar-los. Tot i que les xifres no es poden extrapolar a Andorra, l'índex es molt similar.

A més, existeixen condicionants que podrien empitjorar la situació. Saravia explica quines són les casuístiques que ho provocarien. "Crec que Andorra no és un país diferent que Espanya o França perquè som al mig. A més, per les nostres circumstàncies podríem ser pitjors, perquè som en una olla, amb la qual cosa la pol·lució dels vehicles no se'n va; hem tingut el centre de tractament de residus al costat de la població durant molts anys".

A França es podrien registrar unes xifres similars, si bé l'últim estudi sobre nous casos és del 2020. I si analitzem les zones més pròximes, a la Seu d'Urgell, per exemple, es detecten entre seixanta i noranta nous casos cada any.

Informa: Joan A. Sarmiento

Comparteix:

El grup Pyrénées celebra 75 anys amb la mirada de futur posada en el petit comerç i la gastronomia En marxa la campanya de vacunació contra la grip estacional