ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Un estudi constata que el canvi climàtic augmentarà el risc d'incendis forestals als Pirineus

www.andorradifusio.ad

Si la temperatura augmenta 3 graus pel canvi climàtic, al Pirineu el risc de grans incendis forestals serà molt alt. Així ho indica un estudi fet per la Universitat de Lleida. Els bombers ja constaten aquest perill actualment perquè hi ha més biomassa. Per això demanen més control i prevenció.

Cada vegada hi ha més proves que el canvi climàtic està tenint greus efectes sobre el planeta, amb grans incendis arreu del món. Els Pirineus no són una excepció. Avui en dia els incendis són molt excepcionals però això, a mitjà i llarg termini, canviarà.

Segons un estudi de la Universitat de Lleida, en col·laboració amb institucions acadèmiques australianes, si les temperatures pugen uns 3 graus de mitjana hi haurà menys massa orgànica, biomassa i humitat, i això pot donar peu a grans focs forestals. Un escenari que preocupa, i molt, els bombers d'Andorra.

El responsable de la secció forestal dels bombers, Pere Pons, ha explicat que l'alta acumulació de biomassa relacionada amb la tendència del canvi climàtic, que comporta un augment de les temperatures i precipitacions més espaiades i en menys quantitat, pot generar problemes. 

A banda, hi ha un altre conflicte. Com que hi ha menys activitat humana, també queden menys espais buits ocupats per camps o feixes que puguin servir per frenar el foc.

Pons ha apuntat que, d'aquesta manera, l'incendi comença en un lloc "i va corrent perquè té combustible per cremar", afegint que "si al mig del recorregut de l'incendi hi ha una obertura, com ara un prat de dimensions considerables o un tipus de combustible que no sigui bosc sinó cultiu o feixes, això farà disminuir el comportament de l'incendi". 

Davant d'aquest panorama, el cos reclama conscienciar la població i les autoritats de la necessitat d'una millor gestió forestal. Això passaria, per exemple, per crear aquests espais no ocupats pel bosc.

Informa: Pere Moliné
Imatges: Arnau Gaya
Imatges cedides: Bombers d'Andorra 
Locució: Jordi Cama 

Comparteix: