Les variants de la Covid-19 i el coneixement genètic dels afectats, investigacions clau del laboratori epidemiològic nacional

www.andorradifusio.ad

La resposta immunitària davant la Covid-19 a partir del coneixement dels gens. És un dels primers estudis que es tractarà des del laboratori nacional d'epidemiologia. Un altre dels objectius és investigar sobre les noves variants que van apareixent.

En els propers sis mesos, el responsable del laboratori epidemiològic de recent creació, David Vilanova, té la missió de dotar el centre d'una estratègia per estudiar els Sars-CoV-2  i ser així una institució col·laborativa en matèria de virus.

Ara mateix s'estan fent diversos estudis serològics com és el cas de CovOnco, on s'estudia la incidència en malalts de càncer i als centres sociosanitaris.

De fet, la resposta immunitària i els seus factors són ara dos dels camps de recerca més interessants. En aquest sentit, David Vilanova ha deixat un missatge:  no tenir anticossos no significa que no s'estigui protegit. Ha aclarit que "hi ha persones que han passat el virus fa tres mesos o que s'han vacunat i que ja no tenen anticossos i això no vol dir que no estiguin protegides. El nostre cos està preparat, ja que tenim unes cèl·lules que estan alertes i si ens tornem a exposar al virus, s'activarà el sistema immunitari i tornarem a produir anticossos". 

Ara des del laboratori es començaran a processar les dades d'un estudi poblacional fet amb la Universitat d'Standford que s'ha impulsat a partir de 162 persones que van passar la malaltia amb diferents tipus de gravetat i de les quals es busca resposta del procés inflamatori en els seus gens.

Vilanova ha apuntat que "tota aquesta resposta immunitària està controlada pels nostres gens i en funció dels gens que tenim, es produeix una resposta més o menys important que forma part del que és la resposta immunitària. És aquí a on ens estem centrant per tal de veure el perquè una persona passa la Covid-19 d'una forma més severa que una altra". 

La pandèmia no s'ha acabat. Mentre sentim a parlar de noves variants i calgui una vacunació caldrà estudiar el virus per guanyar-li la batalla. Ara és prioritari saber més sobre les variants com la Delta que ja és majoritària a molts països. 

"Si hi ha més transmissió, incrementarà la taxa de reproducció (Ro) i això vol dir que la població que necessites per arribar a la immunitat col·lectiva és més elevada", ha explicat Vilanova. 

Vilanova creu que si no hi ha cap canvi de moment no caldrà una tercera dosi. En el futur, el laboratori buscarà encaix amb el comitè científic i altres institucions com Grifols en estadis posteriors a la pandèmia per fer recerca sobre patologies que es tracten en l'àmbit hospitalari. 

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Nil Foracada

Comparteix:

El Govern assegura que mantindrà la sobirania en matèria fiscal amb l'acord d'associació amb la Unió Europea En les últimes hores Salut ha registrat dos contagis de la Covid-19 i els actius se situen en 56