Èxit de la tala de boscos per a ús particular a Sant Julià

www.andorradifusio.ad

Èxit de la tala de boscos per a ús particular de la Rabassa amb tots els lots de llenya assignats. La prova pilot té com a objectiu netejar els boscos i proporcionar aquesta matèria a les llars de Sant Julià.

La crisi energètica ha posat en alerta les administracions i ha obligat a posar sobre la taula noves propostes per frenar el canvi climàtic i ser més sostenibles. El comú de Sant Julià de Lòria i l’ARI van engegar una prova pilot per promoure l’aprofitament dels recursos, concretament de la llenya.

La iniciativa consisteix en la tala controlada dels boscos de la zona per obtenir llenya per a ús particular. L’objectiu, per una banda, netejar i regenerar els boscos de la parròquia. Per l’altra, proporcionar aquesta matèria a les llars lauredianes.

En un inici es van marcar 5 lots d'un metre cúbic cada un als boscos de pi de la Rabassa. Per sorpresa del comú, la primera setmana es van esgotar i es va decidir ampliar-los a 20. Significa, doncs, que 20 llars es beneficien ja de la llenya que han tallat o tallaran ells mateixos d’aquest bosc. 

El projecte assegura no treure del bosc més del que pot generar. S’han retirat arbres joves per reduir l’estrès hídric i també de més grans per deixar entrar la llum del sol i que arribi al sotabosc i surtin arbres. 

L’augment del preu dels carburants, l’electricitat i la llenya, amb la seva escassetat al mercat, han estat dos incentius claus, però també ho és fer front a dues problemàtiques: la crisi climàtica i el millor manteniment dels espais forestals de la parròquia.

Informa: Neus Vila
Imatges: Andreij Cristancho

Comparteix:

El Pare Noel es passeja a peu pel centre d'Encamp L'addicció als videojocs: un 30% dels adolescents hi juguen cada dia