Els experts alerten de la supervivència del coronavirus en les superfícies

www.andorradifusio.ad

Un dels dubtes que sorgeixen en relació amb la Covid-19 és la supervivència en els objectes que toquem cada dia. Els experts asseguren que el virus pot sobreviure hores i fins i tot dies. No obstant això, el contacte amb superfícies no és la via principal de contagi.

Ara més que mai tenim cura de la higiene respiratòria. Ens rentem freqüentment les mans i evitem socialitzar-nos.

Aquests dies als supermercats es concentren moltes persones. Són un focus de possibles contagis, no només pel contacte amb persones infectades, sinó també per tocar superfícies.

El virus pot sobreviure hores i fins i tot dies en objectes. Un estudi de la revista mèdica "New England Journal of Medicine" conclou que al plàstic pot romandre tres dies. La mateixa durada té en l'acer. Menys temps sobreviu en el coure i el cartró, quatre i vint-i-quatre hores, respectivament.

El bioinformàtic Joel López alerta que "en superfícies poroses com la fusta, i en ambients humits i sense llum es conserva molt bé, i la durabilitat del virus pot ser superior als dos dies".

Els mànecs del carro de la compra, coberts, teclats d'ordinadors o monedes. Estem contínuament en contacte amb objectes que poden estar infectats.

No hi ha conclusions fermes de cap estudi que demostrin la durabilitat del virus a la roba, tot i que es recomana rentar-la sovint amb la temperatura més alta possible. Joel López també destaca la importància de netejar els aliments, sobretot aquells que es consumeixen crus, com la fruita i la verdura. Mentre "tot el que cuinem no té perill" perquè "passa per un procés tèrmic que sí malmetria el virus i no tindria capacitat d'infecció".

Es recomana ventilar els espais tancats per renovar l'aire i disminuir la càrrega vírica de l'ambient, sobretot en aquells casos on hi hagi persones amb diagnòstic positiu.

En tot cas, no hi ha cap discurs científic ferm que confirmi que el virus es transmet per l'aire. L'OMS assegura que la principal via de contagi és el contacte amb partícules respiratòries. El risc zero no existeix i, per tant, la prevenció és fonamental.

Informa: Oliver Jaén
Imatges: Txema Galilea-Arxiu RTVA
Imatges cedides: Govern d'Andorra

Comparteix:

Mor la dona atropellada al carrer de la Valira El comú de Sant Julià vol construir un nou dipòsit d'aigua a Nagol