Els experts en ciència i tecnologia plantegen crear un laboratori nacional i un passaport immuntari per afrontar les pandèmies

www.andorradifusio.ad

Crear un laboratori nacional i explotar al màxim la tecnologia al servei de la medicina i la salut pública. Són algunes de les idees que han aflorat en una conferència web organitzada per IdeAnd Consulting. El biòleg Joel López defensa la utilitat d'un passaport immunitari o credencial digital per controlar pandèmies com la de la Covid-19 malgrat els dilemes ètics i democràtics que genera.

Amb la crisi sanitària per la Covid-19 el bioinformàtic David Vilanova creu que ha quedat demostrada la necessitat de crear un laboratori nacional, que faci guanyar autonomia.

Considera que permetria actuar amb més rapidesa davant de futures epidèmies i generaria coneixement científic molt valuós. Opina que no es tracta tant d'un gran pressupost sinó de voluntat política.

Defensa una aposta estratègica de país per la telemedicina, que a més de diversificar l'economia pot convertir Andorra en un model internacional en aquest àmbit.   

En aquest sentit, Vilanova proposa "la construcció d'un laboratori nacional d'epidemiologia, un laboratori de biolgia molecular, perquè ens hi va la vida a tots". Argumenta que "davant una altra epidèmia o un rebrot d'aquesta hem de tenir la capacitat de fer tests serològics, de PCR i tenir un mínim d'autonomia".

Vilanova també creu que tenint en compte l'elevada xifra de turistes que entren al país cada any se'ls podria implicar en estudis de salut pública i que la tecnologia pot ajudar a accelerar el retorn del turisme. Proposa fer d'Andorra un país Free Covid.

El també bioinformàtic Joel López defensa la utilitat dels passaports immunitaris o d'algun altre tipus de credencial digital en el control de pandèmies com l'actual. Assegura que servirien per protegir precisament els ciutadans i donar-los llibertat.

Diu que la tecnologia permet que aquestes credencials acreditin una determinada condició però que en cap es pugui accedir a més informació de la necessària per part de tercers.

Explica que "podem aplicar el que diguin les proves de coneixement nul, que ens permeten demostrar una informació sense haver-la d'entregar; és a dir, puc dir que la tinc i demostrar-ho de forma fefaent sense entregar-la".

Joel López remarca la importància de "saber com s'utilitza la tecnologia i donar-li un criteri bioètic i mèdic". "No serveix la tecnologia perquè sí", conclou.

Ho han expressat en el marc d'una de les conferències web que organitza IdeAnd Consulting. 

López destaca la importància de la simbiosi de la feina de biòlegs, informàtics, metges, politòlegs i juristes per explotar al màxim les enormes potencialitats de posar la tecnologia al servei de la medicina i la salut pública.

Informa: Gerard Gort
Imatges cedides: Actua

Comparteix:

Desinfecció profunda abans de reobrir negocis Cinc mediadors creen un grup de suport gratuït a famílies amb conflictes pel confinament