ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Experts i sindicats assenyalen que la fuga de treballadors a la construcció no és única d'Andorra i creuen que no s'eternitzarà

www.andorradifusio.ad

El traspàs de treballadors a la construcció, atrets per horaris i salaris millors, presenta similituds amb el que va passar fa anys. Segons els experts, és una qüestió d'oferta i demanda, com en altres països. Alerten que la situació no serà eterna.

Lloguers prohibitius, horaris interminables i salaris que creixen poc o no s'incrementen. La construcció, un sector a l'alça, s'ha convertit en un pol d'atracció per a treballadors d'hostaleria i comerç a la recerca de millors condicions laborals. Les nòmines són més generoses i les jornades de feina més estables. Tot i això, no són circumstàncies exclusives del país.

"Potser la tessitura d'Andorra fa que el personal se'n va cap a la construcció, o personal d'hostaleria que se'n va cap a despatxos per millors horaris laborals que el que està lligat al turisme, però és una cosa que s'està vivint una mica a tot arreu".

Enric Galí, economista

Els sindicats recorden que tres sectors, comerç, hostaleria i construcció, centren el gros dels assalariats privats i lamenten que històricament mai s'ha reflexionat sobre la necessitat de diversificar l'economia. De fet, consideren que s'estan repetint perillosament errades del passat.

"Estem tornant a apostar pel diner fàcil, perquè vingui la gent de fora amb alt poder adquisitiu i es dediqui a la compravenda" 

Gabriel Ubach, secretari general de l'USdA.

Tothom coincideix: el traspàs de treballadors a la construcció només respon a un fet.

"Quan tu no trobes mà d'obra en un lloc, la vas a buscar en un altre. I quan no en trobes, doncs van pujant els salaris. Llei d'oferta i demanda". 

Enric Galí, economista

Però des dels sindicats es recorda que res és etern i que la situació actual en algun moment s'acabarà, com ja va passar amb l'esclat de la bombolla immobiliària de principi de segle.

"Vam conèixer aquest transvasament de treballadors quan hi va haver la bombolla immobiliària, que molts treballadors de la construcció es van haver de reubicar al comerç i a l'hostaleria."

Gabriel Ubach

De moment, ja ha quedat palès que tant el transport com l'hoteleria o la restauració han començat a notar els efectes de la situació, perdent bona part dels seus treballadors.

Informa: Joan A. Sarmiento

Comparteix: