ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

El Geolodia introdueix els participants en l'estudi de la morfologia del terreny

www.andorradifusio.ad

Els participants de la sortida del Geolodia han descobert qüestions com per què Sant Julià de Lòria té una vall menys ampla que Andorra la Vella i Escaldes-Engordany. També han constatat que als vessants amb més granit és on els despreniments de roques són més perillosos.

Prop d'una trentena de persones han pres part en la sortida organitzada en el marc del Geolodia, que introdueix els participants en geologia amb explicacions d'experts sobre el terreny. En aquesta ocasió s'han recorregut punts com el pont i la balma de la Margineda, la Casa dels Russos, la gravera de Santa Coloma i el Fener. Entre altres coses han pogut constatar per què la morfologia del terreny és més fluvial a Santa Coloma que no pas a Andorra la Vella i Escaldes-Engordany.

Els últims despreniments massius a Andorra van ser fa 13.000 anys però de manera recurrent es produeixen despreniments puntuals. El màxim perill es concentra als vessants amb més presència de granit, de Santa Coloma en amunt, on calen més xarxes de protecció.

Els geòlegs destaquen que l'elevada activitat constructiva al país ajuda a l'estudi i anàlisi dels sediments perquè disposen de talls més frescos. Això permet afinar més en la datació dels diferents moviments que han anat modificant la morfologia del terreny.

Informa: Gerard Gort
Imatges: Marta Paixà

Comparteix: