El Govern estima que el total de pisos buits baixa a 3.000 i que els afectats per la descongelació dels lloguers no superaran el 25%

www.andorradifusio.ad

El total de pisos buits podria baixar a la meitat de les estimades i no superar els 3.000. Així ho preveu l'executiu amb les darreres dades de FEDA, a l'espera de disposar de més informació de les mútues elèctriques. Es planteja un sistema d'enquestes anònimes per arribar als propietaris i afinar l'impost perquè sigui més eficient. Habitatge reitera la voluntat de descongelar els lloguers de forma progressiva, una mesura que com a màxim afectaria el 25% dels contractes.

1.720. Aquest és el recompte de pisos buits segons dades de FEDA, una xifra que creix a 2.000 si s'hi sumem els que tenen un consum molt baix. Si bé es preveia comptabilitzar-ne 6.000, amb la informació que falta de les mútues elèctriques es creu que el volum es quedi en la meitat. Des de Govern, volen "motivar als propietaris a què posin aquests pisos a lloguer, amb l'impost que ja hi és o la taxa finalista a la inversió estrangera en immobles", ha detallat la ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, Conxita Marsol. I espera "que a finals d'any tinguem una proposta sobre la taula."

Aplicar una descongelació "progressiva i quirúrgica" dels lloguers és una altra de les línies de treball prioritàries que s'està estudiant amb els grups parlamentaris i l'associació de propietaris. "Crec que contractes que puguin quedar totalment alliberats, no arribarem al 25%", afirmava Marsol. I afegia que: "un 10% o un 15% de propietaris que pugui fer contractes nous o canviar el llogater", no ha de preocupar. 

Una mesura que es definirà en funció de l'IPC, els salaris i la inflació, que Marsol ha destacat que ha baixat. Un cop aprovada, però, l'executiu no tanca la porta a tornar a posar límits si la situació es complica. També vol millorar el programa d'avals per a la compra d'un pis vista l'escassa adhesió. 

Opcions d'habitatge per a temporers

L'executiu celebra que cada vegada més les estacions d'esquí i els hotels busquin opcions d'allotjament per als treballadors temporers. A hores d'ara descarta oferir alternatives. La ministra d'habitatge, ha explicat que al mes de setembre es reunirà amb els diferents ministeris implicats per comentar la temàtica. Ara bé, ha assegurat que "el ministeri d'habitatge treballa per donar solució als nacionals i residents permanents al país." 

Entre tots els col·lectius, el que té més dificultats és el de les persones que viuen soles i que inverteixen més del 40% dels ingressos en el lloguer, un percentatge superior a les directrius internacionals. És el cas, per exemple, de les vídues.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Eric Escabias

Comparteix:

El CAP de Ciutat de Valls, en funcionament el primer trimestre del 2024 La plaça Coprínceps acull The Flaming Shakers, una banda de tribut als Beatles