Emissió de deute internacional de 500 milions per al primer semestre

www.andorradifusio.ad

L'executiu farà una emissió de deute internacional de 500 milions d'euros durant el primer semestre. El 2020 s'ha tancat amb un dèficit d'uns 100 milions i la previsió és acabar el 2021 amb 65.

L'emissió de 500 milions amb el que s'anomena bons verds, socials i sostenibles té com a objectiu reestructurar l'endeutament ja existent i que el període en què venci i s'hagi de pagar passi a 10 anys.

La mitjana de venciment actual és d'una mica més de 2 anys. També es preveu un tipus d'interès més baix, que permetria que l'Estat tingués més fons per a altres despeses. El ministre de Finances, Eric Jover, posa en relleu "l'increment del venciment". Addueix que "no és el mateix haver de fer el retorn del deute públic a un any vista, com en la majoria d'emissions, que no pas tenir un coll de 10 anys per estructurar la política financera". Defensa que "dona molta més seguretat a la situació de les finances públiques de qualsevol govern".

Aquesta operació comptarà amb la col·laboració dels bancs Credit Agricole i Banco Santander i es durà a terme via Luxemburg, emprant el dret d'aquest petit Estat.

D'aquesta manera el 2021 s'aconseguirà que l'endeutament de l'Estat estigui més diversificat i més internacionalitzat. Es continua amb la línia marcada "de tenir un endeutament més resilient", ha afegit el titular de Finances.

Altres operacions

Jover també ha posat en relleu que una de les conseqüències de l'adhesió d'Andorra al Banc de Desenvolupament del Consell d'Europa ha estat l'obtenció d'un crèdit de 12 milions per a despeses relacionades amb la Covid-19.

Té un venciment de 15 anys i un interès molt baix, d'un 0,1%, molt per sota del que és habitual en el mercat. A més, el Govern preveu una nova operació amb aquest organisme durant el 2021. Andorra va haver d'afiliar-se el maig passat per aconseguir aquest finançament.

El ministre ha informat, a més, que s'ha demanat formalment la cooperació amb el Banc Europeu d'Inversions. Es preveu que sigui acceptada durant aquest any.

És una institució que depèn de la Unió Europea però els estatuts permeten cooperar amb Estats Tercers. Per ara, s'han creat dos grups de treball conjunts: un que examini projectes conjunts, i un altre que té un vessant més econòmic i institucional.

Segons ha assegurat Jover, gràcies al Banc Europeu d'Inversions es podrien desenvolupar projectes importants d'infraestructures a partir del 2022.

El 2020 es tanca amb 100 milions de dèficit

Jover també ha confirmat que el 2020 s'acabarà amb un dèficit de prop de 100 milions i que el 2021 serà de 65 milions. Ha matisat, però, que podria haver-se de canviar el marc pressupostari per ajustar les previsions per a aquest any.

Informa: Pere Moliné

Comparteix:

La Cimera Iberoamericana se celebrarà el 21 d'abril en format semipresencial Sant Julià aposta pel flamenc com a dinamització cultural amb 'Verde que te quiero verde. Laurèdia Flamenca'