ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Govern vol ordenar la construcció i assumirà la potestat de les llicències per sobre dels comuns

www.andorradifusio.ad

Tercer i darrer debat d'orientació política d'aquesta legislatura. El cap de Govern, Xavier Espot, ha exposat durant gairebé dues hores i mitja les principals línies de la tasca de l'executiu. I també algunes de les assignatures pendents. Una d'elles, com aconseguir un creixement harmònic i compensar el desequilibris del creixement. No revertir el creixement, sinó reequilibrar-lo. 

Habitatge

Un dels temes cabdals ha estat l'habitatge i de fet Espot ha anunciat que entrarien aquesta mateixa tarda de dilluns a tràmit parlamentari i amb caràcter d'extrema urgència dues mesures per ajudar a pal·liar la dificultat de trobar pisos de lloguer a preu assequible.

El Govern vol posar fre al creixement urbanístic i per això, es donarà als Comuns un any per disposar d'estudis de capacitat màxima de cada parròquia, adequant les previsions de creixement als recursos i infraestructures previstos. Uns estudis que només es podran aprovar amb un informe preceptiu i vinculant del Govern. Durant aquest temps, qualsevol llicència haurà de rebre el llum verd dels ministeris corresponent i es prioritzarà aquelles d'habitatge unifamiliar i destinat al lloguer

"Mentre els estudis no estiguin elaborats pels comuns i aprovats pel Govern, les llicències d'edificació quedaran condicionades de l'obtenció d'un informe favorable dels ministeris competents en matèria d'habitatge i medi ambient. Quedaran exclosos però d'aquest requisit com a mínim els habitatges per a edificis unifamiliars i per a habitatges de lloguer. Sabem que el creixement urbanístic és limitat i volem incentivar les construccions que sabem que donen solució a una de les problemàtiques del país com és l'habitatge", explica el Cap de Govern Xavier Espot. 

També ha anunciat una moratòria de dos anys en les noves autoritzacions d'habitatges d'ús turístic que no s'adiguin als criteris de sostenibilitat i qualitat

Espot ha detallat que seran "dos anys durant els quals el Govern haurà d'elaborar un estudi sobre la capacitat turística del país que establirà els nous criteris en vers els quals es poden autoritzar nous pisos turístics". 

Energia

La matèria de l'energia, sobretot la necessitat d'estalvi, ha estat també un dels punts que ha centrat el seu discurs. Ha anunciat que es posposa durant el 2023 l'increment previst de la taxa verda per al gasoil de calefacció, on ha aprofitat per demanar un esforç a tothom per estalviar energia aquest hivern, avançant així també en la lluita contra el canvi climàtic. Ha reiterat la importància de reduir el consum un 15% i ha avançat que s'haurà de renunciar a il·luminacions més supèrflues, com podria ser la dels comerços a la nit

Infraestructures i mobilitat

En infraestructures, Xavier Espot ha anunciat que es repensa el projecte del vial de la Massana amb una rebaixa important del cost, dels 60 milions previstos a uns 18 milions.

"La desviació de la Massana continua sent prioritària, però les finances públiques no permeten fer-hi front en el format que estava pensada. Per això l'hem repensada i es prescindeix del túnel de la serra de l'honor. El cost inicial era de 60 milions. Amb el replantejament del Govern, el cost es rebaixa a 18 milions i permetria iniciar els treballs aquesta legislatura i en els propers anys poder descongestionar el centre de la parròquia", afirma el cap de Govern. 

Altres aspectes del discurs del cap de Govern

Un parell d'idees més del discurs de Xavier Espot. La primera en clau de diversificació econòmica i creixement. Ha anunciat que amb els grups parlamentaris de la majoria entraran una esmena perquè s'incrementi de manera substancial el dipòsit que han d'efectuar els residents passius i els residents per compte propi. Passarà de 400.000 euros a 800.000 euros pels primers i de 15.000 euros a 50.000 euros pels segons. L'objectiu: prioritzar els tipus d'inversions estrangeres que convenen al país.

Per últim, destacar una referència que ha tingut pel treball que s'està fent amb els grups parlamentaris per avançar en el drets sexuals i reproductius de les dones. Les reunions sobre l'avortament a petició del PS que ha insistit que cal seguir mantenint la discreció i preservant les institucions.

Informa: Laura Massegú - Ariadna Guiu Vila
Imatges: Marta Paixà
Gràfics: Marta Pons

Comparteix: