ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

El GRM de bombers porta 40 sortides aquest estiu, una per un aeroplà penjat d'un arbre

www.andorradifusio.ad

Un aeroplà penjat d´un arbre. És un dels casos especials que aquest estiu ha hagut d´afrontar el grup de rescat de muntanya dels bombers. Amb tot, els esports relacionats amb la muntanya continuen sent el principal focus de les intervencions. Aquest estiu han fet 40 sortides. El telèfon és clau per a la localització.

Un avís per torçada de turmell a Tristaina. És un dels últims serveis que ha fet el grup de rescat de muntanya dels bombers. Aquest tipus de lesions són una de les causes més freqüents i que acostuma a impossibilitar qui la pateix. El responsable del GRM de bombers, Òscar Santos, explica que no acostumen "a sortir sempre amb l'helicòpter" però en aquests casos és necessari "perquè no podem fer patir la persona tres hores per la muntanya amb un esguinç".

La bicicleta de descens i les sortides a muntanya són les pràctiques que més rescats generen. Però n´hi ha hagut d´especials, com un aeorplà que va caure a la Rabassa. "Va ser molt peculiar i un servei a estudiar perquè no ens trobem sempre un avió penjat d'un arbre", diu Santos.

L´avís se sol fer a través dels números d´emergència, 112 i 118. Per a la localització molts andorrans ja fan servir l´Alpify.

Els turistes que sovint porten el 3G desactivat, se´ls demana d´activar-lo i enviar la localització a través de Whattsapp. Amb tot, el millor és la precaució.

Recomanacions abans de sortir a la muntanya

El responsable del GRM de bombers recomana "consultar la previsió del temps abans de sortir per les tempestes de tarda que ens poden afectar amb tronades o pedregades, anar equipat, intentar no anar sols, portar el mòbil totalment carregat i, si pot ser, amb una bateria extra".

Actualment el grup de rescat de muntanya està format per 21 efectius i el suport de tres sanitaris i els professionals de l´hospital.

Informa: Rosa Alberch

Comparteix:

34.239.150.57