Un grup de famílies s'uneix per fomentar una alimentació saludable als menjadors escolars

www.andorradifusio.ad

La recomanació dels pediatres és que els infants fins a dos anys no prenguin cap mena de sucre afegit. Doncs bé, un grup de famílies amb fills en edat de preescolar s'han agrupat amb l'objectiu que aquests hàbits saludables que segueixen a casa també s'apliquin als menjadors escolars.    

El MiC Andorra és un grup de pares i mares que aposten per una alimentació saludable per als fills des que neixen. S'han unit moguts per la inquietud de veure que en alguns menjadors no s'estan seguint les recomanacions actuals en matèria d'alimentació infantil proposades pels professionals de la salut. 

"Tu a casa fas un tipus d'alimentació evitant sucres i seguint les recomanacions, i després a l'escola bressol proven certs aliments que tu a casa no havies donat als nens, com iogurts ensucrats", diu la portaveu del grup, Eli Sans. Alerta que "si tu acostumes a un nen petit als sucres, ja estàs interferint en el paladar i demanarà aquest sucre". 

Amb el lema "Menjar i créixer sa", a banda d'eliminar els sucres afegits dels menús escolars, aquestes famílies també volen que es limitin els aliments ultraprocessats i que s'aposti per formes de cocció més saludables, com el vapor i el forn, a més d'introduir nous aliments, diversificar els cereals i limitar la proteïna animal en favor de la vegetal i els llegums.

La pediatra Mariona Ferrer explica com "ara sabem que els primers mil dies de vida són clau per a la salut a llarg termini i que les malalties cròniques com la diabetis o els problemes cardiovasculars són causades amb més o menys mesura per un mal estil de vida i una mala alimentació". Per aquest motiu remarca que "és molt important que des del principi comencem amb una bona alimentació, de manera que ja no caldrà fer un esforç quan sigui adult, sinó que el nen ja tindrà assumit que aquesta és l'alimentació correcta".

Un altre canvi important que assenyalen els pediatres és en l'educació a l'hora dels àpats.  No sempre mengem igual i s'ha de treballar en l'àmbit escolar perquè "no sempre ens ho acabem tot i s'ha de respectar el ritme dels nens", diu Ferrer. "Cada cop hi ha més famílies que ho fan a casa i ara només ens falta un pas més i fer-ho a l'escola".

L'objectiu d'aquest grup de famílies és que es redacti o s'adapti una guia d'alimentació infantil a Andorra, seguint el model de les que es fan servir actualment de referència, com són la de la Generalitat de Catalunya o la de l'Associació Espanyola de Pediatria. Per arribar a moltes més llars amb infants, han creat un perfil d'Instagram amb el nom de MiC Andorra.

Informa: Laura Massegú
Imatge: Nil Forcada-Arnau Teixidó
Locució: Yasmina Canedo

Comparteix:

El grup parlamentari socialdemòcrata estreny llaços amb els seus homòlegs francesos Acord entre Actua i l'empresa Leitat per a implementar la indústria 4.0 al país