No hi haurà bloqueig

www.andorradifusio.ad

L'accés a Andorra pel costat francès ha estat menys concorregut aquest divendres davant l'amenaça del bloqueig dels ramaders de la Cerdanya francesa. Amb tot, a mig matí anul·laven qualsevol acció arran de l'entesa amb el govern francès: un milió d'euros a repartir entre una seixantena de pagesos perjudicats per la sequera. 

"Les negociacions amb el govern francès han anat prou bé. Aquest (divendres) matí hem tingut la confirmació. No bloquejarem el Pas de la Casa".

Christian Tallant, portaveu dels pagesos de la Cerdanya francesa

I així ha estat. Aquest divendres a primera hora les carreteres mostraven que l'amenaça dels ramaders de la Cerdanya francesa a la Croisade -la intersecció entre les vies RN20 i RN22- ha dissuadit a molts de transitar entre els dos territoris.

Tanmateix, s'acaba el neguit per als comerciants del Pas de la Casa perquè la Federació Nacional de Sindicats d'Explotacions Agrícoles i el govern de Macron s'han posat d'acord. "Han entès el que fallava aquí a la Cerdanya i ens donen una ajuda d'un milió d'euros pels pagesos que han estat molt afectats per la sequera".

Ara la feina serà crear una comissió per fer el repartiment de les ajudes que podrien beneficiar uns seixanta ramaders. D'altra banda, esperen la citació de la Prefectura d'Occitània per acabar de tancar uns serrells sobre la Política Agrícola Comú. Es tracta "d'alguna petita cosa per afinar amb el Govern, però ens han entès, han entès el que fallava aquí a la Cerdanya".

Els productors han demostrat com fer-se escoltar, tot i que confien no haver de repetir les mobilitzacions dels últims dies. Unes accions que han afectat directament l'economia del Pas de la Casa i, de retruc, l'andorrana. Per això han mostrat el seu agraïment per la paciència, alhora que demanen disculpes. 

Informa: Rosa Alberch 

Imatges: Fernando Montero

 

Comparteix:

Enxampat al Pas un delinqüent amb antecedents per pagar amb diner fals Cultura Activa comença a fer camí