ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Impost als pisos buits per fomentar l'habitatge de lloguer

www.andorradifusio.ad

El Govern aprova una taxa per gravar els pisos buits amb l'objectiu de fomentar l'habitatge de lloguer. 500 euros l´any per un pis de 100 metres quadrats. Aquesta és una de les mesures destacades de la llei òmnibus d'habitatge, que també inclou avantatges impositius i aclariments en la llei d'arrendaments.

Nova taxa per gravar els pisos buits. Aquesta és una de les mesures destacades de la llei òmnibus d´habitatge aprovada aquest dimecres pel consell de ministres. L´objectiu, fer front a la manca i corresponent increment dels preus dels pisos de lloguer.

Una taxa de 5 euros el metre quadrat que es cobrarà cada 31 de desembre. Hi haurà exempcions per a aquells que justifiquin que és una segona o tercera residència, que és el seu domicili fiscal o pels pisos en venda. Els propietaris s'hauran d´inscriure en un registre i justificar si n'estan exempts. Serà l'agència Tributària l'encarregada de les inspeccions. Les dades s'obtindran tant amb l'impost d'arrendaments dels comuns i amb els consums domèstics. Pel que fa a la problemàtica d'aquells pisos buits per la no regularització amb l'intercanvi automàtic d´informació fiscal, dels quals se n'ignora la xifra, des del Govern s'ha subratllat que hauran de justificar que estan exempts o pagaran la taxa.

Entre les mesures també hi ha avantatges fiscals per als pisos destinats al lloguer així com facilitats per a la rehabilitació d'edificis vells que s'hi destinin. Com a mesura a llarg termini, i complint les demandes de l'AGIA, per fomentar la construcció d'habitatges de lloguer, l´executiu permetrà fraccionar la cessió obligatòria de 5 a 10 anys.

Finalment, el Govern ha decidit mantenir els contractes d'una durada de cinc anys i dos mesos de fiança, que podrà gestionar un intermediari.

Informa: Laia Ferré Marot
Imatges: Kevin Ribeiro / Jordi Seabra

Comparteix: