Iñaki Rubio dona un nou enfoc al cas de Pere de Cal Gastó, l'últim condemnat a mort, en la seva nova novel·la

www.andorradifusio.ad

Falten poques setmanes perquè arribi a les llibreries 'Morts qui us ha mort' una novel·la que aporta nova informació i un nou enfoc dels fets al voltant de l'últim condemnat a pena de mort, Pere de Cal Gastó. El seu autor, Iñaki Rubio, es remunta al 1943 per explicar-nos els fets que van portar a cometre una atrocitat amb una persona que patia una malaltia mental.

El 18 d'octubre del 1943 Pere Areny de Cal Gastó sortia per la porta de Casa de la Vall per dirigir-se a la plaça Príncep Benlloch on escoltaria la sentència de mort per haver matat el seu germà l'agost anterior.

Una mort històrica, una condemna injusta i una execució cruel que després del documental 'Pena capital' dirigit per Jorge Cebrián, ara Iñaki Rubio treu a la llum noves informacions sobre què el va portar a cometre el crim avui dia encara tabú per a molts, la malaltia mental, que no es va contemplar en un procés judicial maldestre.

Rubio explica que quan va començar a investigar de seguida va notar "que hi havia certs tabús que la gent gran no vol comentar". "Fins i tot m'han dit que no toqués el tema", afegeix detallant que la situació d'aquest home "era coneguda al poble". "Hi ha documents privats que he trobat on diu que patia una debilitat mental notable".

A partir dels fets, l'autor desplega el moment que vivia Andorra enmig de dos territoris en conflicte, quan "ha acabat la guerra civil espanyola i està començant la Segona Guerra Mundial". "És el moment en què arriba la Gestapo i posa una esvàstica a la frontera del Pas de la Casa". Per a Rubio, per tant, "era molt interessant explicar aquest cas perquè servia per llençar fletxes cap a moltes direccions". Segons l'autor, "no és només una crònica negra, sinó una crítica social i una crònica històrica amb molts elements".

Però tornem a Pere Areny. D'ell també s'havia dit que havia matat la seva germana, un fet al qual aquí també fa justícia a la memòria d'un home que va fer els últims passos cap al seu afusellament prop del cementiri mentre les campanes repicaven a mort. D'aquí un títol que interpel·la el lector.  Rubio recorda com "els batlles per certificar la mort picaven tres vegades al cadàver demanant 'mort qui t'ha mort?'". Ell, diu,  ha "adaptat el títol a aquesta frase perquè hi ha més d'una mort violenta".

El llibre s'espera que sigui a les llibreries a inicis de setembre sota el segell Coma Negra.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Nil Forcada
Fotografia: Arxiu Nacional d'Andorra (fons Manuel Pomares)

Comparteix:

La Universitat d'Andorra anima els estudiants a vacunar-se contra la Covid-19 Turisme aposta per oferir qualitat per augmentar la despesa dels visitants i fer de pagament els principals atractius del país