Iñaki Rubio prepara un llibre sobre personalitats polièdriques i el pas del temps

www.andorradifusio.ad

Un contrabandista reconvertit vitalment en treballador de pistes, un batlle i molts altres personatges tòpics es retroben a "Bestiari andorrà", el llibre que prepara Iñaki Rubio per al 2021. Un treball àcid amb una part humana i moments ideals que connecten amb un passat que no sempre va ser millor.

Iñaki Rubio es trasllada al coll d'Ordino on en un dia com avui un dels seus personatges acudeix per "retrobar-se" amb el passat, un dels temes centrals del manuscrit que prepara l'escriptor. El personatge "recorda com venia de jove amb una novia per veure les llàgrimes de Sant Llorenç", ha explicat. En aquest sentit, Rubio opina que "si pensem en el nostre passat, la majoria recordem la joventut d'una manera que segurament és idealitzada"

"Bestiari andorrà" està inspirat en una obra de Cortázar i en els bestiaris medievals en què s'identificaven caràcters de persones amb animals.

Amb el llibre pretén humanitzar alguns dels prototips de personatges que té la societat andorrana però que es podrien trobar en molts altres llocs, assenyala; tot amanit amb una dosi d'acidesa, la que es gasta als pobles. Es refereix a "la gent que viu de la frontera, potser excontrabandistes, gent que treballla a pistes, un batlle...i com a Andorra, malgrat les diferents realitats, tots acabem coincidint". Explora com "les persones som polièdriques" i ens comportem de diferents maneres segons la situació.

Rubio ha aprofitat el confinament per escriure el llibre, que va presentar a les subvencions culturals del Govern i amb el qual ha aconseguit una beca crucial perquè contribueixi al múscul literari del país. L'autor creu que "una beca directa al creador és una de les maneres estratègicament més eficients d'aconseguir una producció literària autòctona, de qualitat i que funcioni".

El títol de moment és provisional. La idea és acabar-lo aquesta tardor i publicar-lo el 2021 amb Pagès Editors, això sí, sempre pendent de la situació sanitària, ja que Lleida, on té la seu l'editorial, ja ha patit dos confinaments arran del coronavirus.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Pere Besolí

Comparteix:

Ingressa a la presó l'autor de l'atropellament mortal a l'avinguda Tarragona El carrer del Lycée tindrà voreres més amples