Les instantànies de Francesc Boix, el fotògraf de Mauthausen, exposades al CAEE

www.andorradifusio.ad

El camp de concentració de Mauthausen va acollir prop de 200.000 presos, la meitat dels quals va morir pels treballs forçosos o a les cambres de gas. Un dels sis andorrans que van morir en l'Holocaust va ser en aquell camp. Una exposició al CAEE del fotògraf català Francesc Boix recupera una memòria històrica que també es reivindica des d'Andorra.

Francesc Boix és un jove republicà que va marxar a França fugint de les tropes franquistes, però allà va ser detingut pels alemanys. De la mateixa manera que ell, tretze andorrans van córrer la mateixa sort per diversos motius. "Podia ser fer contraban, ajudar a la resistència, anar indocumentat o amb un passaport andorrà que les autoritats d'allà no entenien massa bé, o podia ser mala sort, ser a un vagó on hi havia molts jueus i acabar com ells", explica la filòloga i coautora del llibre "Andorrans als camps de concentració nazis" Roser Porta.

Francesc Boix va entrar a Mauthausen el 27 de gener del 1945. Qui sap si en aquells mesos podria haver conegut algun dels andorrans que hi van ser deportats, com Pere Mandicó, de Prats, o Miquel Adellach Torres, de Llorts, que més tard serien alliberats.

D'altres no van tenir tanta sort. Anton Vidal Felipó, de Prats, moriria a Mauthausen i Anton Pons, que moriria més tard a Merck. A ells s'hi sumen quatre víctimes més registrades en altres camps, com Francesc Mora, de Sispony; Josep Calvó Torres, de Prats; Josep Franch, de Canillo, i Bonaventura Casal, mort després de l'alliberament.

La mostra "Més enllà de Mauthausen. Francesc Boix" recull 132 reproduccions de la vida d´un fotògraf que aconsegueix que el seu testimoni sigui vital durant els judicis de Nuremberg, per posar un número a aquells que un dia van portar l´uniforme del règim.

Es demana un reconeixement als andorrans que van morir a l'Holocaust

La llista d'andorrans a Mauthausen és una part del registre que va treure a la llum el llibre de Roser Porta i Jorge Cebrián, que faran una xerrada en el programa d'activitats de l'exposició i que consideren que és hora de fer un reconeixement a aquestes víctimes. "Igual que han fet altres països", insisteix Cebrián.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Jordi Seabra

Comparteix:

L'executiu no es reunirà més amb els sindicats per la Funció Pública però sí amb el SEP per la seva llei El Govern insisteix que la llei de reproducció assistida serà constitucional i atractiva