Jorge Cebrián i Roser Porta expliquen la seva recerca sobre els andorrans als camps de concentració nazis

www.andorradifusio.ad

Tretze andorrans, com a mínim, van patir la desgràcia de ser empresonats als camps de concentració nazis. Estan documentats gràcies a la recerca dels periodistes Roser Porta i Jorge Cebrián, fa gairebé deu anys, i que han explicat en una conferència al CAEE, en el marc de l'exposició "Més enllà de Mauthausen".

Pere Mandicó Vidal, Manel Adellach Torres, Anton Pons i Anton Vidal Felipó, "l'home més valent d'Andorra", van formar part de la història més obscura d'Europa, l'holocaust nazi. Ells quatre, a Mauthausen, i nou andorrans més, a Buchenwald, van viure l'horror dels camps de concentració.

Les seves històries no quedaran en l'oblit gràcies a la recerca que els periodistes Jorge Cebrián i Roser Porta van fer i que va quedar recollida en un documental i un llibre titulat 'Andorrans als camps de concentració nazis'. "Hi ha presoners que van passar per fins a quatre camps de concentració diferents i alguns van arribar a sobreviure. És el cas del frare de Chicos, que era un senyor de Prats que va estudiar per capellà i quan va tornar del camp de concentració li van preguntar i va dir que ja no creia en Déu", explica Jorge Cebrián.

Una recerca que va durar més de dos anys en la qual van consultar arxius de París i Washington. Això sí, tal com han recordat, no van tenir accés a un dels arxius clau, el del bisbat d'Urgell. I una recerca que no està tancada. "Molts documents, molts fils per estirar, els historiadors hi tenen moltíssima feina, si volen", insisteix Roser Porta.

Entre les incògnites sense resoldre, hi ha les dones. Hi va haver andorranes en mans dels nazis? Una qüestió difícil, ja que aquelles que es van casar amb francesos van adoptar el seu cognom, i els dos periodistes no les han pogut identificar. Ja ho saben, si algú s'anima a estirar el fil, podrà comptar amb la col·laboració dels periodistes que ja s'han posat a disposició.

Pots veure la xerrada completa "Andorrans als camps de concentració nazis: encara molt per descobrir"  aquí:


Informa: Laia Ferré Marot
Imatges: Hèctor Romance

Comparteix:

Unicef organitza una classe de ioga el 17 de maig Una exposició ret homenatge a Galobardes amb alguns dels seus quadres més icònics