Josep Dallerès crítica a 'El camí cap a la Constitució d'Andorra' el paper del Consell General en l'actualitat

www.andorradifusio.ad

Qui va ser síndic general i va participar en el procés constituent Josep Dallerès, emet una veu reflexiva i crítica en el seu últim llibre sobre els 30 anys de la Carta Magna. Parla del que considera un funcionament comunista dels partits i posa l'accent en un procés electoral que no permet una àmplia representació al Consell. A les portes de les eleccions també parla de la importància del vot en blanc. 

En els 30 anys de la Constitució el que va ser síndic general, Josep Dallerès, ha escrit un llibre per entendre les claus que van portar el país a elaborar-la. Des de les traves als residents per obtenir la nacionalització al llarg del temps i per tant votar, al procés d'incorporació al Consell d'Europa i les pressions externes. És una manera d'entendre com Andorra arriba a un referèndum per votar la Constitució. 30 anys després Dallerès també es converteix en una veu crítica sobre el paper del Consell General:

"Es va transformant cada vegada més en una espècie d'òrgan que únicament aprova el que li ve de Govern. Els parlaments per definició són parlaments, allà on es debat i són els llocs on s'haurien d'estructurar realment les lleis"
Josep Dallerès, autor d''El camí cap a la Constitució d'Andorra'  

Quant al sistema electoral, que en el moment de la Constitució fa ser fet per afavorir la creació de partits nacionals, diu que ha agafat un funcionament comunista i demana que es revisqui la democràcia promocionant la representativitat. Parla de les llistes obertes i també fer una reflexió sobre el vot en blanc.

Tots han agafat l'estructura de partit comunista en la manera de funcionar encara que diguin que no i encara que el critiquin. Comptabilitzem el vot blanc. Si hi ha prou vots blancs perquè una cadira quedi buida implicarà que les majories s'hauran de compondre d'altra manera" 
Josep Dallerès, autor d''El camí cap a la Constitució d'Andorra'

Anem Editors publica "El camí cap a la Constitució d'Andorra", que acosta el lector a uns anys, a partir del 1960 fins al 1993, en què les institucions s'havien de reformar però que no sempre es va sumar en una mateixa direcció. Per saber-ne més, aquest dilluns a la tarda Josep Dallerès presenta el llibre a les 19h a la sala la Valireta d'Encamp. 

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Anna Romagosa

Comparteix:

L'Escola Andorrana reuneix al Centre de Congressos la novena edició de la cantada interescolar El Museu de l'Automòbil guanya espai i presenta una exposició de matrícules