Josep Saravia: "A Andorra el càncer infantil no el veiem"

www.andorradifusio.ad

L'associació Andorrana contra el Càncer (Assandca) alerta que la CASS no té xifres dels casos de càncer infantil al país perquè els malalts es tracten fora i la unitat de radioteràpia continua sent no rendible pel Govern.

El càncer infantil és la primera causa de la mortalitat infantil al món i Andorra, segons el president de l'associació contra el càncer, Josep Saravia, "a Andorra no el veiem, ningú té les estadístiques ni es coneix fins on arriba". "Ens assabentem quan, per desgràcia, algú l'ha patit, no l'ha superat o quan els pares tenen un problema important i venen a l'associació".

La CASS no pot comptabilitzar els casos i s'ignora el nombre de malalts, ja que els infants que en pateixen reben tractament a l'estranger.

Quan detecten càncer en un infant, aquest ha d'anar a tractar-se a Barcelona o Tolosa i les famílies han d'adaptar-se a una situació difícil, sobretot les monoparentals. Una situació que es repeteix quan el pacient és un adult.

Una de les solucions que reclama Assandca seria crear una unitat de radioteràpia, que ja es va planificar en la legislatura anterior. El Govern, però, afirma ara que no seria rendible perquè els nous casos per any no arriben als 300.

L'associació, en canvi, insisteix que superarien aquesta xifra si es poguessin comptabilitzar també els pacients que resideixen als territoris veïns més pròxims a Andorra.

Saravia ha fet aquestes declaracions en el marc de la conferència ''Càncer a la infància'', en la qual alguns especialistes van explicar la situació d'aquesta malaltia, com intentar evitar-la i com conviure-hi.

Informa: Sergi Expósito
Imatges: Karen Figueiredo

Comparteix:

La concessió de les línies de transport públic acaba als tribunals El comú d'Encamp es fa enrere i declara nul el concurs per un aparcament al Pedral