ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

El judici BPA podria trigar almenys un any a reprendre's un cop acabada la primera fase

www.andorradifusio.ad

La fase inicial del judici de la primera causa de BPA ha acabat. Ara, el tribunal ha de decidir si hi ha hagut mancances greus al sumari, com asseguren els defensors dels 24 acusats per blanqueig de capital. La resposta es farà pública a final d'abril i les parts podrien recórrer, fet que ajornaria la represa de la vista. Entre altres coses es demana que les escoltes telefòniques fetes en una altra causa i a Espanya no es puguin usar, com ja va resoldre una sentència del Constitucional.

Enric Anglada, president del tribunal que jutja la primera causa de BPA, ha donat per finalitzada la primera fase del judici, la que tracta les qüestions prèvies. Ha explicat que en tres mesos decidirà si hi ha hagut mancances en la instrucció i com afecten el cas. Ha insistit que la intenció del tribunal és esperar-se que els pràcticament segurs recursos a instàncies superiors siguin resolts per reprendre la vista oral. Fonts relacionades amb aquest àmbit han afegit que això podria suposar prop d'un any. Si s'acaba celebrant la segona part d'aquest judici, llavors haurien de declarar els 24 acusats de blanqueig de capital, els testimonis i els pèrits, amb una durada de 4 mesos.

En aquesta jornada, l'advocat Josep Anton Silvestre ha afirmat que s'ha fet un mal ús del sumari i ha proposat a totes les parts el retorn al tribunal avui mateix i que ningú en pugui tenir còpia. Els magistrats han respost que, en tot cas, aquesta demanda es debatrà com una qüestió prèvia i es decidirà més endavant si es treuen del sumari les proves que es considera que no haurien de ser-hi. L'advocat ha mantingut una picabaralla amb el fiscal general al qual ha arribat a dir que s'havia equivocat demanant la seva recusació. Toni Riestra, un altre dels advocats defensors, s'hi ha afegit i ha acusat el fiscal de voler intoxicar. Alfons Alberca ha replicat demanant més respecte per les institucions.

Les defenses han demanat l'aplicació al conjunt dels acusats de la sentència "Campos" del Tribunal Constitucional, que estableix que no es poden usar escoltes telefòniques fetes en una altra causa i a Espanya en un afer diferent.

Informa: Pere Moliné-Laura Massegú
Imatges: Albert Refart
Locució: Pere Moliné

Comparteix:

3.236.97.49