Les molleres, clau per protegir la biodiversitat i evitar riscos naturals

www.andorradifusio.ad

Andorra és un dels països adscrits al conveni Ramsar amb més zones humides protegides. Al Principat hi ha mes de 1.700 molleres, el 40% de les quals està en parcs naturals. Es tracta de zones importantíssimes per la biodiversitat i els circuits naturals de l'aigua. Actualment s'està dissenyant la seva conservació. Unes dades que destaquen aquest dimarts, quan es celebra el Dia internacional de les zones humides.

L'inventari elaborat per Andorra amb motiu de l'adscripció al conveni Ramsar de protecció de les zones humides comptabilitza més de 1.700 molleres. Aquestes ocupen el 15% de la superfície del país i gestionen 2,1 milions de metres cúbics l'any. Andorra és el país amb més patamolls protegits. Són unes 700 i es troben als parcs naturals de Sorteny, el Comapedrosa i la vall del Madriu. El director de Medi Ambient, Marc Rossell, ha explicat que "s'ha decidit protegir les que estan en una zona que ja sigui d'interès". "Tenim mollleres d'alta muntanya fora d'aquestes zones que hem detectat que també es podrien protegir, però en aquest cas no tindríem un marc de protecció tan ampli", ha afegit.

Les molleres o patamolls són espais importantíssims per la biodiversitat. En les existents al país s'han trobat més de 500 especies de flora, 55 en perill d'extinció. Rossell afirma que "sense aquestes molleres, quan plou tota l'aigua aniria a parar a torrents i rius i podrien provocar desastres o riscos naturals". En aquest cas "les molleres juguen un paper d'esponja, de retenció, i van deixant l'aigua poc a poc". Aquestes zones humides "també són molt riques en biodiversitat".

Ara s'està establint una estratègia de conservació d'aquestes zones humides. Per aquest motiu s'està treballant prop del Govern, les estacions d'esquí i sobretot els comuns, perquè el 88% de les molleres es troba en terreny comunal.

Informa: Ana Alamán Imatge: Xavi Fajardo

Comparteix:

Més del 90% dels treballadors de BPA decideixen liquidar els plans de pensió en una votació secreta Els infants d'Ordino proposen un skate parc, una ludoteca i un vídeo promocional de la parròquia