La Cambra de Comerç demana mantenir la pressió fiscal per sota del 25% del PIB

www.andorradifusio.ad

La Covid-19 ha colpejat més intensament Andorra que els estats veïns. Així es després de l'informe econòmic del 2020 de la Cambra de Comerç, que constata un retrocés del PIB fins a valors de l'any 2013. L'organisme ha demanat que la pressió fiscal no superi el 25% del PIB i ha mostrat recels davant les negociacions per l'acord d'associació. 

La dependència del sector terciari, bàsicament el turisme i el comerç, explica el gran perjudici de la pandèmia respecte les economies veïnes i les del conjunt d'Europa.

La davallada d'aquestes dues activitats té el contrapunt en la construcció, que ha demostrat una elevada resiliència, especialment a partir de la segona meitat del 2020, amb la recuperació ràpida del sector de l'habitatge.

La Cambra preveu una recuperació progressiva de l'activitat durant la segona meitat d'enguany, però per arribar a nivells preCovid encara s'haurà d'esperar al 2022 o al 2023.

El president de l'entitat, Josep Maria Mas, ha posat en relleu les "mesures sense precedents" per frenar l'impacte de la crisi del coronavirus, que "han evitat una caiguda més dràstica del PIB". A la vegada, però, assenyala com aquestes accions "han incrementat els nivells de deute" i, per tant, "es limitaran les possibilitats de creixement de la despesa pública".

La Cambra demana que la pressió fiscal no superi el 25%

Mas ha assenyalat com un dels reptes a curt termini mantenir una pressió fiscal competitiva, que no superi el 25% del PIB, cosa que no es va aconseguir l'any passat quan va ser del 25,5%. El cap de Govern ha volgut tranquil·litzar Mas i ha assegurat que la intenció és mantenir una fiscalitat avantatjosa respecte els Estats veïns.

Respecte a l'acord d'associació amb la UE, el president de la Cambra aposta per un acord que preservi la idiosincràsia del país i ha mostrat recels sobre les negociacions. "No tenim informació com per saber quins beneficis obtindrem", ha declarat. Espot ha dit al seu torn que l'acord amb la UE és inevitable i ha remarcat que permetrà tenir accés a un mercat interior europeu de més de 300 milions de persones, tot preservant, això sí, les característiques d'Andorra. Ha reiterat el compromís de mantenir la competitivitat fiscal i ha recordat que "no apujar els tipus màxims és una línia vermella".

Altres dels reptes prioritaris són la transició energètica i ecològica, l'excel·lència del comerç i el turisme, i augmentar la inversió estrangera que aporti valor afegit.

Informa: Sergi Cano
Imatges: Kevin Ribeiro

Comparteix:

Jordi París és el nou president de la Unió Hotelera Els allotjaments turístics auguren un hivern de rècord