Llum verda a l'Agència de Ciberseguretat, que serà operativa l'any vinent

www.andorradifusio.ad

Gairebé el 70% de les empreses mitjanes o petites no estan preparades per prevenir un ciberatac, un tipus de delicte que ha crescut un 350% a tot el món. A Andorra, la incidència no és tan pronunciada, però per prevenir i promoure la seguretat el Govern ha aprovat la creació de l'Agència de Ciberseguretat.

Andorra no és aliena als ciberatacs, que en els darrers deu anys han crescut arreu, sobretot arran de la pandèmia de la Covid-19. La major part d'aquests delictes que es registren al nostre país tenen relació amb el segrest de dades. El secretari d'Estat de Transformació Digital i Projectes Estratègics, César Marquina, alerta que "l'increment és constant" i apunta, d'una banda, "a suplantacions d'indentitat", i, d'una altra, "a la tendència en sectors concrets com el bancari a demanar diners a canvi de no perjudicar el funcionament dels webs". 

Per tal d'evitar-ho i sobretot de conscienciar els usuaris, s'ha acordat la creació de l'Agència de Ciberseguretat, un òrgan que serà operatiu al primer trimestre del 2022.

La llei determinarà mesures per dotar de més seguretat els sistemes, així com la coordinació amb agències internacionals per prevenir i si cal perseguir els delictes. Incidirà sobretot en la seguretat d'aquelles empreses estratègiques, com ara Andorra Telecom, o serveis bancaris, en què els ciberatacs tenen un impacte especial en els ciutadans.

En la darrera dècada, els ciberatacs han crescut un 350% a tot el món, unes dades que l'FMI considera preocupants i per això reclama una resposta global.

Informa: Joan A. Sarmiento

Comparteix:

Sebastià Mijares, portaveu d'AndRail: "Plantejar el tren més enllà del 2035 ja serà massa tard" Nou conveni entre FEDA i ADELCA per formar treballadors i implantar comptadors intel·ligents a tot el parc d'habitatges el 2024