L'oci nocturn celebra l'estudi per a la reobertura però reivindica tancar més tard

www.andorradifusio.ad

Aquest mes d'octubre s'enceta amb un bri d'esperança per a l'oci nocturn, que porta més d'un any amb les portes tancades. Després d'una primera prova pilot el mes de juliol, durant els propers caps de setmana arrenca un estudi per definir com ha de ser la reobertura tan desitjada pel sector.

Es farà durant tots els caps de setmana d'octubre, començant aquest divendres, i ha de seguir uns protocols marcats pel Govern. Ser major d'edat, certificar l'estat d'immunitat i prescindir de mascareta als interiors són algunes de les mesures de cara als assistents. Pel que fa als locals, han de garantir un aforament màxim del 70% i poden obrir fins a les tres de la matinada. 

El sector veu amb bons ulls aquests requisits, exceptuant l'horari de tancament que és el mateix que en el cas de bars i restaurants. Consideren que aquesta limitació és injusta perquè els pot fer restar clientela i marge de temps per treballar, i volen allargar l'horari fins a les 5h en el cas de les discoteques. L'empresari Carlos do Nascimento argumenta que "bars i restaurants treballen tot el dia", mentre ells ho fan "només unes hores a la nit". Per aquest motiu no troba lògic "tenir el mateix horari de tancament fins a les tres de la matinada".

En una línia simiar l'expressa el també empresari de l'oci nocturn Albert Barilaro, qui considera que "la gent no anirà a la discoteca si s'ha de fer una PCR o TMA o bé presentar el certificat de vacunació, elements que la restauració no demana". A més a més, afegeix, "segurament no s'aixecaran d'un restaurant quan la discoteca tanca a la mateixa hora". "Si el restaurant té música en directe, es quedaran allà."

Com estan abordant la situació els territoris propers?

A Espanya els protocols són diferents en funció de la comunitat autònoma. Per exemple, a la comunitat de Madrid, una de les s'ha avançat més en la retirada de les restriccions, les discoteques no tenen limitació horària i a partir de dilluns tampoc d'aforament.

En canvi, Catalunya, que és la comunitat més propera, es mostra una mica més prudent i mentre que ja permet l'obertura dels espais exteriors, està sobre la taula obrir els interiors cap a mitjan mes i amb una aplicació mòbil que certifiqui la immunització. 

L'altre país veí, França, permet que el sector obri, això sí, tots els assistents han de presentar el passaport sanitari, un requisit que s'exigeix arreu del territori i que també s'estén a la gran majoria d'activitats. 

Informa: Laura Cugat
Imatges: Desirée Sala
Grafisme: Marta Pons-Alberto Rodríguez

Comparteix:

La policia busca un home per assetjar menors a Santa Coloma Estrenes: L'últim Bond de Daniel Craig i la història de l'Open Arms protagonitzen les novetats al cinema