ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

López demana disculpes pel plagi en el discurs del debat d'orientació i assegura que no es planteja dimitir

www.andorradifusio.ad

El president del grup parlamentari socialdemòcrata, Pere López, ha demanat la paraula aquest divendres en la tercera jornada del debat d'orientació política abans que s'exposessin les propostes de resolució per lamentar els fets de dijous arran del seu discurs.

Una al·locució que el president del grup parlamentari liberal, Ferran Costa, va descobrir durant la sessió que era un plagi del document del partit polític espanyol Más País titulat 'Un acuerdo verde para España", datat del 2019.

Aquest divendres López ha respost davant la cambra lamentant el contingut del discurs. Ha dit, però, que els fets no exclouen el compromís de la seva formació amb les polítiques verdes.

Durant aquesta tercera jornada del debat el plagi ha continuat sent el protagonista d'algunes de les intervencions dels consellers generals de la majoria. Han criticat que les propostes de resolució que ha presentat el PS estiguessin basades en un programa "importat" i les han rebutjat amb aquest argument.

En les entrevistes en directe a RTVA posteriors a la sessió, els presidents dels grups parlamentaris que donen suport al Govern han afirmat que la disculpa de López "no ha estat real" i han tornat a lamentar uns fets que consideren molt greus.

El cap de Govern, Xavier Espot, ha considerat "fora de lloc" que els socialdemòcrates presentessin propostes de resolució "en base a aquest acord verd que no té sentit perquè no ha passat pel sedàs de la nostra realitat". "Tothom té la clarividència suficient per valorar si aquest lament (de López) ha estat a l'alçada de la gravetat dels fets. Jo hagués anat més enllà i hagués entonat un 'mea culpa' una mica més personal i sòlid", ha manifestat.

Espot també ha assegurat tenir "una sensació agredolça" perquè, tot i qualificar el debat com a molt positiu, creu que l'afer al voltant del discurs del líder de l'oposició ha eclipsat el resultat. Amb tot, diu que l'error és humà i remarca la necessitat de fer autocrítica perquè una situació així no es torni a repetir.

Al seu torn el president del grup socialdemòcrata ha volgut distingir "el fons de la forma" i ha mantingut el compromís i les propostes de la seva formació en base a aquest acord verd basat en el document de Nacions Unides 'Green New Deal'. Ha insistit que la proposta socialdemòcrata vol "convertir-lo en un element estructural per a les polítiques públiques del nostre país i això és el que ens diferencia de la resta". "Pensem que l'emergència climàtica és molt més important i calen accions més decidides".

Tot i reconèixer que no va revisar "alguns dels redactats", creu que la forma del discurs "no és el més important" i assegura que no s'ha plantejat dimitir per aquesta qüestió. El PS va cessar dijous el seu assessor de comunicació després de la segona jornada del debat on es va fer públic el plagi .

Iñigo Errejón, l'autor del document original, s'ha manifestat a Twitter: "No s'enfadin. La transició ecològica no té copyright", ha escrit.

Informa: Yasmina Canedo


 

Comparteix: