La majoria dels 90 drons registrats al país són d'empreses, bona part estrangeres

www.andorradifusio.ad

Govern té registrats 90 drons al país, la majoria d'empreses. És un sector que pot créixer notablement a curt termini. Moltes empreses estrangeres s'han fitxat en Andorra, ja que la legislació per a les activitats amb aquests aparells és més permissiva que als països de l'entorn.

La normativa sobre drons a Andorra del 2016 es va plantejar des del punt de vista de la seguretat en les operacions. És a dir, pensant en les especificitats. Per contra, en els països de l'entorn és més restrictiva. A Andorra s'estableixen requisits generals i altres concrets en funció del projecte.

Per exemple, a Espanya o França està prohibit fer volar els aparells en zones urbanes, mentre que a Andorra és possible amb unes estrictes normes de seguretat i sempre que no comporti perill per a les persones.

Aquestes diferències han fet que moltes empreses s'interessin per realitzar els seus projectes a Andorra. Qualsevol operació degudament protegida es pot fer.

A més, la normativa integra el concepte de dron d'estat, per fer operacions exclusives d'estat, que per exemple permet als bombers utilitzar drons en zones urbanes en casos necessaris.

Actualment el Govern té registrats 90 drons, tots d'àmbit professional, el 60% en el camp audiovisual. No complir la normativa vigent comporta sancions.

De fet el Govern ja en va aplicar una, a un particular que no disposava de llicència ni permís per volar a la zona, com tampoc assegurança, si bé el perill era més teòric que pràctic. Hi ha un expedient en tràmit a una empresa en constatar que existien incompatibilitats entre l'estudi de riscos i el que es va filmar finalment.

Informa: Joan A. Sarmiento
Locució: Sílvia Callís

Comparteix:

Unes filtracions d'aigua obliguen a destinar mig milió d'euros més a la la reforma de l'Escola de Santa Coloma La Secretaria d'Estat d'Afers Europeus comptarà amb vuit integrants permanents