ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Els malalts de càncer creuen que s'ha utilitzat la radioteràpia amb finalitats electorals

www.andorradifusio.ad

Decebuts. Molt decebuts i utilitzats. Així se senten, segons l'Associació Andorrana contra el Càncer, molts pacients que esperaven veure acomplert el compromís del Govern d'instal·lar una unitat de radioteràpia. Des d'Assandca no comparteixen les raons del ministeri de Salut per descartar-la, tot i que celebren la novetat de concentrar les sessions en un sol dia.

Decepció i desengany entre els pacients de càncer que esperaven amb candeletes una unitat de radioteràpia a Andorra. Una instal·lació que els evitaria haver d'anar a Barcelona tres o quatre dies la setmana per seguir el tractament. Assandca ha recollit aquest malestar d'uns pacients que se senten utilitzats amb finalitats electorals. 

El president de l'entitat, Josep Saravia, explica com "estan molt decebuts" perquè es va anunciar, es va fer un concurs i es va fer públic el projecte guanyador. "Aleshores tenen la sensació que ha estat simplement un acte més per la campanya electoral i que no ha sigut real".

Des d'Assandca no comparteixen en absolut l'opinió del ministre de Salut sobre l'evolució de la radioteràpia. Coincideixen amb Joan Martínez que la de protons és més precisa i té menys efectes secundaris, però no creuen que substitueixi, almenys a curt termini, la de fotons. 

Saravia diu que "conviuran les dues, sobretot per un tema de costos". Indica que "mentre una radioteràpia clàssica a Espanya val 4.000 euros, l'altra se situa entre 20.000 i 30.000 euros". "La diferència és molt gran, el cost a suportar per la seguretat social és molt alt i, per tant, seguiran convivint durant força temps fins que no estiguin als mateixos preus". I llavors, afegeix, "ens tornarem a trobar en la situació que estem avui".

Assandca sí celebra un dels anuncis de Salut sobre la possibilitat de concentrar les sessions de radioteràpia en un sol dia. Una novetat que millorarà la qualitat de vida dels pacients, sempre que no tingui efectes secundaris.

Amb tot, l'associació recorda que el càncer creix i que, aviat, afectarà en algun moment un 70 o 80% de la població. Per això insisteix en la necessitat social d'instal·lar una unitat de radioteràpia perquè en puguin fer ús no només els malalts d'Andorra, sinó també els de zones veïnes de Catalunya i França.

Informa: Jordi Cama
Imatges: Jordi Seabra

Comparteix:

3.239.242.55