Més de 6 tones de medicaments caducats o que ja no s'utilitzen es van recollir l'any passat. Una tercera part van anar als contenidors que hi ha als centres d'atenció primària. És una xifra important, però encara hi ha gent que els llença a les escombraries sense ser conscients del perill que comporta.
Els centres d'atenció primària, prop d'una vintena de farmàcies i les deixalleries comunals són els punts de recollida dels medicaments caducats o que ja no es fan servir.
L'any passat se'n van recollir més de sis tones, dues de les quals dipositades als contenidors dels centres de salut. Ecotècnic és l'empresa que té el contracte amb el Govern per fer la recollida. I el seu president, Francesc Zamora, explica com és aquest procés. "El cap quan té el contenidor ple ens truca i això ens permet optimitzar qualsevol recollida quan té el contenidor ple anem, ho recollim i fem la gestió del contenidor i del regidor que portem allà a la deixalleria".
Els medicaments estan catalogats com a residu específic i, com a tal, han de tenir un tractament correcte. La cap d'unitat d'Economia Circular del ministeri de Medi Ambient, Mari Carme Gutiérrez, detalla els perills que hi pot haver si no es segueix el curs habitual. "Eliminar-los a través de la brossa, tirar-los a les escombraries o tenir medicaments a casa pot implicar tant un risc per la salut com un risc pel medi ambient si no es gestionen correctament".
Els medicaments caducats s'han de deixar sense la caixa en els contenidors especials perquè hi ha molta gent que els deixa en una bossa fora del recipient o fins i tot al carrer si es troben el centre de salut tancat. Però també n'hi ha de conscienciada, com és el cas de la Maria Teresa Ferrer. "Ho guardo tot en una bossa i ho vaig posant allà tot el que tinc. Les capses i això ho llenço a la bossa del paper. Jo soc bastant conscient que hem de deixar als nostres nets i besnets un món el millor que puguem".
Un cop traslladats els residus a la deixalleria de CTRASA, es condicionen per ser exportats a una planta específica de Catalunya, on es fa el tractament per eliminar-los de forma segura i respectuosa amb el medi ambient.
Informa: Sergi Cano
Imatges: Andreij Cristancho
Comparteix: