Més competències per a un raonador que no podrà impugnar lleis

www.andorradifusio.ad

El Govern està d'acord a dotar de més competències el raonador del ciutadà, com demana el PS, però amb matisos. Per exemple, veu inviable que pugui impugnar davant el Constitucional lleis o reglaments, ja que caldria una reforma de la Carta Magna. Amb tot, el criteri respecte a les propostes és favorable.

El PS, a través de Judith Casal, havia presentat una proposició de llei per ampliar i millorar les funcions del raonador del ciutadà. En general, propostes que l'executiu considera positives, i així s'exposa en el criteri que s'ha fet públic. Però hi ha punts que són impossibles d'aplicar, com ara dotar la institució de capacitat per impugnar davant el TC la constitucionalitat de lleis i reglaments perquè s'hauria de reformar la Carta Magna.

En canvi, l'executiu comparteix la demanda de donar noves competències per intervenir davant entitats privades i organitzacions no governamentals dedicades a la protecció dels drets humans. També aprova la demanda d'equiparar la retribució del raonador als sous dels alts càrrecs de l'administració, però es demana especificar a quins d'ells s'hauria d'equiparar.

Aspectes com dotar la institució d'un pressupost equilibrat, al marge de variacions anuals, i que sigui el raonador qui designi el personal col·laborador també són altres elements compartits pel Govern. 

Informa: Joan A. Sarmiento

Comparteix:

Cinc detencions per drogues durant l'Hibernation Ínfima presència femenina als cossos especials