Més pobres, més grassos

www.andorradifusio.ad

Tot i que cada vegada hi ha més conscienciació sobre l'obesitat, l'OMS alerta que és una epidèmia en augment que afecta les capes socials més pobres. 

Considerat durant un temps com un problema dels països més desenvolupats, el sobrepès augmenta en els col·lectius de classe econòmica mitjana i baixa. A menys capacitat de les famílies, més sobrepès. I qui s'esforça per menjar bé, ho sap. Comprar aliments ecològics, sense colorants, sense estabilitzadors i sense conservants és més car

Entre 1990 i 2022 el sobrepès ha augmentat considerablement. Si fa 35 anys només el 25% de la població mundial en tenia, el 2022 era el 43%. El 2022, al voltant del 16% dels adults a tot el món eren obesos. La prevalença de l'obesitat va augmentar en més d'un 100% entre el 1990 i el 2022. Tot i que hi ha més conscienciació, el menjar que consumeix la majoria de la població conté additius que provoquen addicció. La legislació de la UE requereix que els additius siguin etiquetats amb la lletra E seguit d'un número d'identificació. Així ho explica el doctor cum laude en Ciències de l'Activitat Física i l'Esport, Álex Yáñez: "Hi ha aliments que contenen glutamat monosòdic, que és un potenciador de sabor que fa que mengem un 150% més del normal, hi ha una part addictiva."

El sobrepès pot desembocar en obesitat i segons els experts, s'ha de tractar de forma multidisciplinària i no només cenyir-se a fer règim. Des del vessant psicològic, per exemple, s'ha de tractar l'ansietat. Des de la nutrició, millorar la dieta, i des de l'esport, fer una activitat adaptada a les nostres necessitats. 

A partir d'un índex de massa corporal (IMC) superior a 25 es considera sobrepès i si és superior a 30, obesitat. No es tracta de no menjar gluten ni lactosa ni carn, sinó menjar gra de qualitat, i llet, ous i carn d'animals no hormonats que estiguin en llibertat. Cal més polítiques alimentàries per poder menjar de forma saludable, sostenible i respectuosa amb el medi ambient, els nostres cossos i la nostra economia.

 

L'obesitat infantil creix arreu del món

Precisament, cuidar l'alimentació és un hàbit que s'ha de fer des de les edats més primerenques. Cada cop més pediatres recomanen menjar sense sucre, sense sal i evitar els processats des de la infància. "Cal comprar el producte fresc i prepara-lo nosaltres", recomana la pediatra, Mariona Ferrer.

I és que si el sobrepès ha augmentat, també ho ha fet l'obesitat infantil. Segons l'Organització Mundial de la Salut, a escala mundial, en nens d'entre 5 i 19 anys, el percentatge ha passat del 2 al 8% en 35 anys.

Informa: Caterina Vidal
Imatges: Kevin Ribeiro

Comparteix:

Tot el sector del taxi unificat L'oposició no vol que el referèndum de l'acord d'associació sigui un plebiscit sobre el Govern