Més problemes visuals, auditius i interès per les lents de contacte arran de la pandèmia

www.andorradifusio.ad

La pandèmia de la Covid-19 també està tenint afectació en la salut visual. Els problemes relacionats amb la vista han augmentat un 20% en adults, un 30 en infants i s'ha arribat a doblar el nombre de persones que demanen lents de contacte. Treballar i estudiar de manera telemàtica comporta un increment de la miopia i altres anomalies. Fins i tot, d'auditives.

Des que ha començat la pandèmia, veiem pitjor. Les òptiques han rebut un 20% més d'adults i un 30% més d'infants del que és habitual. Sobretot, a causa dels confinaments i el teletreball, ja que suposa un "enfocament constant d'uns 30, 40 o 50 cm màxim" i durant molt de temps: les sis o set hores que duri la classe més les d'estudiar, explica el doctor en optometria i gerent del Centre Òptic, Ramon Porqueres. 

Aquesta situació ha produït molt problemes de visió, assegura, principalment "en el sistema d'enfocar", perquè "ha estat enfocant una sola distància". També afecta no tenir el mobiliari, la il·luminació i els espais adequats per treballar, indica Porqueres.

I no només això, sinó que també ha comportat problemes de visió doble, veure-hi borrós i mals de cap. Per això, es recomana reduir al màxim possible l'exposició davant de pantalles, però si és inevitable, ja sigui per exemple per la feina, es recomana molt utilitzar protectors de blaus. 

Es tracta d'elements preventius que  aporten relaxament visual perquè "ens dona una tonalitat groguenca i evita que tinguem sequedat als ulls", explica el director de Cottet Òptica i Audiologia, Joan Jiménez. Amb tot, afegeix que tenim les gotes per hidratar-se els ulls, donat que "parpallegem un 40% menys davant les pantalles". 

La regla 20-20-20 també ens ajudarà: mirar més enllà de 20 passes, cada 20 minuts, durant 20 segons, o bé, 2 minuts cada 20 minuts de lectura. 

Amb la Covid-19, les òptiques també han vist com les persones que utilitzen lents de contacte s'han doblat. El motiu és la mascareta, que alhora ha permès detectar problemes d'audició. "Al final quan et mires a la cara estàs llegint els llavis", assenyala Jiménez. 

Això suposa que, sense adonar-nos-en, el cervell interpreta les paraules. Per tant "si no et veig no et puc interpretar i veiem el problema".  Amb tot, la millor recomanació és fer-se controls cada any.

Informa: Judith Sáez 
Imatges: Nil Forcada

Comparteix:

Els hotels han hagut d'aïllar un centenar de clients positius la darrera quinzena de desembre El SEP valora positivament els nous protocols de retorn a l'escola i celebra que el ministeri hagi escoltat les seves propostes