ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

Un mur podria revelar la història més desconeguda de l'església de Santa Coloma

www.andorradifusio.ad

La datació d'un dels murs trobats recentment als voltants de l'església de Santa Coloma podria ser clau per saber fins on es remunta la història d'aquest temple que va donar peu a la formació d'un poble al seu voltant. Una intervenció més global però no és evident perquè aquest bé està inclòs en una candidatura Unesco.

Santa Coloma és una de les primeres esglésies que es construeixen a Andorra amb la de Sant Vicenç d'Enclar i de les úniques que van ser manades fer per poders forans. 

"El cas de Sant Vicenç d'Enclar és una església castral que segurament va ser construïda per iniciativa del comte d'Urgell o, fins i tot,  en un moment anterior. Santa Coloma també entraria en aquest mateix grup. Una església que no sabem ben bé per quina raó es va construir. Hem de pensar que Santa Coloma és l'únic poble que tenim a Andorra amb un patronímic, és a dir, un topònim que fa referència al sant al qual està dedicat l'església."
Abel Fortó, tècnic de Patrimoni Cultural

La nau data dels segles VII i IX. La porxada és posterior, de la mateixa manera que el campanar, que s'hi va afegir al XII. Però quin era el seu origen? 

Durant la intervenció preventiva feta el mes passat es van localitzar unes tombes i dos murs, un conjunt que es documentarà amb models 3D i unes restes òssies que seran clau per datar un mur que es creu anterior al temple.

La documentació extreta de l'excavació preventiva que s'ha fet en tres metres de camí permetria en un futur fer una planificació d'una intervenció global, que contindria l'interior de l'església i els voltants. 

"Tot plegat per entendre com es va construir l'edifici, quina evolució va tenir, la cronologia i com s'ha relacionat amb el seu espai més proper."
Abel Fortó, tècnic de Patrimoni Cultural

Avui dia només s'ha excavat l'interior de Santa Eulàlia i San Serni d'urgència però caldria tenir una raó de pes per intervenir en un bé inclòs en la candidatura de la Unesco sobre els elements que van permetre la construcció del coprincipat d’Andorra.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Sergi Linares-Andreij Cristancho

Comparteix: