La negociació amb la UE preveu cinc rondes de bilaterals fins al febrer del 2021

www.andorradifusio.ad

La secretaria d'Estat d'Afers Europeus ja té definit el calendari de negociació d'aquest 2020 per a l'acord d'associació amb la Unió Europea. De moment hi ha previstes quatre rondes de bilaterals, al març, juny, octubre i desembre, entre Andorra i la UE. Entre aquestes i la que ja hi ha prevista pel febrer del 2021 s'haurien de tractar 21 dels 25 annexos sectorials.

Andorra reprendrà les negociacions per a l'acord d'associació aquest març. Ho farà un mes més tard del previst i amb la qüestió de la lliure circulació de treballadors. La seguretat social, la llibertat d'establiment i la igualtat són els altres tres annexos que també es tractaran en aquesta primera trobada del 2020. En paral·lel, la secretaria d'Estat d'Afers Europeus es reunirà amb alguns col·legis professionals, com ara advocats, economistes i col·lectius sanitaris i tècnics, així com també amb aquelles empreses que ho sol·licitin.    

Sis annexos marcaran la ronda de negociacions de juny. Ja estan força avançats els de l'energia, els transports i els serveis de la societat de la informació, audiovisuals i telecomunicacions. La propietat intel·lectual encara s'haurà de treballar una mica més. La protecció del consumidor i estadística la completaran.

A l'octubre es tractaran mitja dotzena de qüestions més: les regulacions tècniques, la responsabilitat sobre la producció, el reconeixement de titulacions, els serveis en general, la contractació pública i el medi ambient. I per desembre quedaran els serveis postals i la lliure circulació de capitals.

Ja per al primer trimestre del 2021 és prevista la negociació dels annexos corresponents a la competència, les ajudes d'estat i el dret de societats. Les qüestions veterinàries, fitosanitàries i de seguretat alimentària; l'agricultura, la duana i el comerç són els temes que estan més avançats a dia d'avui. L'annex número 9, el dels serveis financers, no és previst al calendari perquè els mateixos estats membres de la UE hi estan treballant.

Informa: Laura Massegú

Comparteix:

El bus nocturn prestarà servei per anar a Encamp el dilluns i dimarts de carnaval Els pagesos veuen amb bons ulls el cultiu de cànnabis amb finalitats terapèutiques i voldrien participar en la transformació del producte