Neguit i preocupació entre els autònoms

www.andorradifusio.ad

El sector dels autònoms és un dels que més ha patit l'aturada de l'activitat com a conseqüència de la crisi sanitària. Hem recollit el testimoni de quatre treballadors per compte propi de quatre àmbits molt diferents. Comparteixen el neguit i la inquietud per una situació que no saben quant de temps s'allargarà ni com acabarà afectant la seva activitat.

El darrer cens de la CASS xifra en 6.595 el nombre de treballadors per compte propi a Andorra. Cadascú viu la crisi des d'una posició diferent, però amb el mateix neguit després del primer mes d'aturada.

"En un mes la meva empresa hem tingut quatre trucades d'urgències. He anat jo personalment, per no fer anar el personal, he utilitzat els EPI i he fet les reparacions. És una situació bastant difícil", explica per exemple el lampista Ramon Sánchez.

Per a un fotògraf d'esdeveniments com Albert Martín es viu "amb molta incertesa" per les cancel·lacions o ajornament de, per exemple, bodes.

Jean-Baptiste Poux és gestor de pistes de tennis i pàdel i té diversos monitors en plantilla. "Són molts sous per pagar, i la veritat és que no ho estem passant bé", insisteix.

També està preocupat el productor de cervesa artesanal Heiko Kirchner, que ha perdut clientela "perquè els petits pubs i bars que són els clients potencials de les cerveses artesanals es troben en una gran incertesa, sense saber quan podran obrir i, quan ho facin, amb restriccions d'aforament".

Valoren les ajudes de l'Administració, però veuen el futur amb preocupació. Alguns aprofiten aquest temps per continuar formant-se i altres demanen que la ciutadania aposti pel consum intern quan es reprengui l'activitat.

Caldrà fer pinya per sortir d'una situació que afecta tothom, però especialment un col·lectiu molt nombrós i del qual depenen moltes famílies.

Informa: Joan López
 

Comparteix:

La crisi santiària segons les caricatures d'Òscar Llauradó Cabirols i isards peixen prop del nucli urbà aprofitant el confinament humà