ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

La nova fórmula per al futur de l'estació del Pas de la Casa-Grau Roig avantatja en tots els casos el comú

www.andorradifusio.ad

Encamp ha ideat un sistema avantatjós per assegurar el futur de l'explotació esquiable. Els cònsols han confirmat que la nova fórmula de concessió de Pas de la Casa-Grau Roig permetrà al comú conservar les accions de Saetde. Ho explicaran a la ciutadania en una reunió de poble. 

Sigui quina sigui l'empresa guanyadora de la nova concessió dels terrenys esquiables encampadans el comú hi surt guanyant. I és que amb la nova fórmula emprada, Encamp no perdrà les accions de SAETDE d'una banda i de l'altra rebrà una compensació milionària en cas que no fos aquesta la guanyadora. 

"Si SAETDE no pot continuar i s'ha d'aprovar el rescat en aquest moment, el comú evidentment participarà d'aquest rescat perquè els interessos del comú estan preservats. Si SAETDE presenta la millor oferta o és l'única oferta en aquest moment les accions del comú automàticament es veuran revaloritzades perquè ara tenen 17 anys i després en tindrà 50", Jean Michel Rascagneres, cònsol menor d'Encamp. 

La proposta de SAETDE publicada avui dilluns al BOPA preveu 50 anys de concessió, un cànon, el desenvolupament d'inversions clau tant a l'estació com al poble del Pas de la Casa i a Grau Roig a més de desenvolupar el pic de Maià. També preveu deixar lliure l'espai de Pessons que el comú habilitarà com a parc natural. El comú esperarà ara dos mesos per saber si hi ha altres empreses interessades que com també haurà de fer SAETDE presentin un dossier complet del projecte. El comú preveu calendaritzar les inversions del seu interès a més de preveure sancions en cas d'incompliment. 

Rascagneres detalla que: "Estem parlant d'un contracte d'ocupació privada al domini públic amb unes condicions. No es regala res ningú, tot al contrari, si tu vols ocupar el domini public has de realitzar aquestes inversions, i si no ho fas evidentment hi haurà unes sancions": 

El que no està clar és com podria afectar la demanda d'ampliació de la concessió actual que SAETDE va fer abans del nou procediment. Li ho permetia la llei del pressupost 2022 per compensar així les pèrdues generades per la Covid-19. El comú encara l'ha d'analitzar però la companyia liderada per Joan Viladomat demana una ampliació de 14 anys que sumats als 17 que queden l'allargaria 31 anys més. Una ampliació que variaria substancialment el valor del rescat.   

Informa: Anna Pifarré 
Imatges: Ricard Tenza 

 

Comparteix: