Obtenir més dades del consum d'energia i dels usos del sòl, objectius de l'inventari d'emissions segons l'ONU

www.andorradifusio.ad

Anar molt més al detall del destí final de l'energia que importem i consumim i recollir més dades sobre el sòl. Són dues de les vies de millora que té l'inventari de gasos d'efecte hivernacle que s'ha de lliurar a les Nacions Unides, que ha de servir de full de ruta per emprendre polítiques de mitigació. Són les recomanacions principals dels experts de l'organisme internacional que fa uns dies van visitar el Principat.

Com es pot millorar l'inventari de gasos d'efecte hivernacle que Andorra ha de lliurar els propers mesos a les Nacions Unides? Un grup d'experts de l'organisme internacional tenen les respostes després d'analitzar com s'ha elaborat l'informe colze a colze amb el Govern i investigadors d'Andorra Recerca+Innovació. 

Una passa per farcir encara més i millor el registre energètic nacional, l'àmbit d'on provenen la gran majoria de les emissions. El director de l'Oficina de l'Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, exposa quins elements han analitzat. "Per exemple, quina part de l'elèctric, dels hidrocarburs i la biomassa s'està utilitzant per la calefacció dels edificis i això per multitud de sectors per poder aportar i realitzar polítiques específiques que ens han de permetre treballar les polítiques de mitigació en relació als gasos d'efecte hivernacle".

L'altre repte: caracteritzar el sòl. Miquel considera que han d'efectuar "analítiques per veure el grau de mineralització o la part orgànica que tenen aquests sòls a efectes d'una millor qualificació i quantificació en el marc de l'inventari".

Unes dades que són clau per afinar la capacitat d'embornal que té el país, és a dir, la capacitat dels boscos d'absorbir part de les emissions que, segons les darreres observacions, es xifren en un 45%. Ja s'està treballant en aquestes millores, i part de les quals es podran incloure en l'inventari que està pràcticament acabat.

Informa: Laura Cugat
Imatges: Andreij Cristancho

Comparteix:

L'IPC del mes d'abril se situa al 5,4% L'UdA vol que els permisos de residència per a estudiants es facin per la durada dels estudis i no cada sis mesos