ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

CANAL WEB

Obrir en una altra finestra

L'Ossa d'Ordino incorpora una osseta a la representació i homenatja el Crispi

www.andorradifusio.ad

L'Ossa d'Ordino s'assegura la perdurabilitat amb un pròleg que protagonitzen els més petits. Avui s'ha estrenat en la tradicional representació i hem vist noves osses i comiats, el de la més antiga.

Aquest dimecres Josep Martínez Macià, el Crispi d'Ordino, s'ha jubilat. Ha portat sempre l'Ossa des que es va recuperar la tradició però als anys 80 ja vestia pells i la màscara de l'última que diuen que es va matar a Ordino i que té més de 200 anys. Assegura que per ficar-se en la pell de l'Ossa s'ha de tenir "molt poca vergonya, ser capaç d'entrar als establiments i actuar d'una manera grotesca". Recorda que "abans se la perseguia perquè entrava als corrals, matava el bestiar i robava".

Darrere seu vindrà un relleu que a més tindrà l'oportunitat d'estrenar una nova màscara a semblança de l'original. El membre de l'associació cultural d'Ordino, Albert Roig, espera poder fer el canvi i portar l'antiga a restaurar i, fins i tot, organitzar una exposició "en òptimes condicions".

Amb la voluntat de perpetuar la representació a partir de la secció més jove, també s'ha estrenat el despertar de l'osseta, acte d'obertura de l'obra. Marc Moliner ha interpretat el nou personatge i assegura que "ha estat una gran oportunitat".

Una altra de les novetats ha estat la inclusió de les Ninetes d'Ordino en els cants dels dallaires i que una vegada més, tot i ser mandrosos han acabat matant l'ossa.

Informa: Rosa Alberch 
Imatges: Comú d'Ordino - Ricard Tenza 

Comparteix: