Partida de 250.000 euros per construir un nou centre de recuperació de fauna salvatge

www.andorradifusio.ad

El pressupost públic d'aquest any inclou una partida de 250.000 euros per impulsar la construcció d'un nou centre de recuperació de fauna salvatge amb millors instal·lacions i serveis. En l'actual, solen passar-hi un centenar d'animals l'any. D'altra banda, ara que estem en època de cria, demanen responsabilitat a la població per protegir els pollets que es troben en zones urbanes.

El Centre de recuperació d'animals salvatges, que es troba a unes instal·lacions de Santa Coloma al costat de la caserna de Bombers, tindrà una nova ubicació. I és que el Govern ha reservat una partida de 250.000 euros en el pressupost d'enguany amb l'objectiu de crear un nou centre que, per una banda, ha d'optimitzar les instal·lacions i, per l'altra, el tractament i el benestar dels animals que s'hi troben. Hi estan de forma temporal per recuperar-se i tornar al medi natural el més aviat possible. 

Encara s'estan estudiant possibles ubicacions, però segons fonts properes la que més sona és el terreny al camí de Prats, situat a prop de la depuradora de Canillo

La funció principal del centre és curar animals salvatges ferits que hi traslladen els banders. Hi solen passar un centenar a l'any, tot i que el 2022 hi va haver una davallada. Durant aquest primer trimestre hi han acudit una desena. Majoritàriament hi porten cabirols, guineus o fagines atropellats, però també recullen rapinyaires, com l'esparver o el gamarús, que a vegades topen amb les finestres dels edificis. En menor mesura, hi traslladen rèptils com l'escurçó i la serp verda i groga. 

Crida a la responsabilitat ciutadana

Tenint en compte que estem en època de cria, adverteixen que és important no tocar els pollets que hagin pogut caure del niu. Si estan en perill, cal trucar al 148 o moure'ls a zones verdes.

El director dels banders, Ferran Teixidó, explica que necessiten estar en un "jardí o un parc perquè pugui estar més segur. I automàticament veuran com els pares hi van perquè ells criden, i poden continuar amb aquesta funció de donar-los de menjar. Entre 3 i 5 dies aquests ocells ja poden volar".

També s'ha d'evitar tocar les cries de cabirol. Teixidó esmenta que acostumen a quedar-se soles "perquè és una espècie que no olora, i la mare marxa lluny. No és que l'hagi abandonat, és simplement una estratègia per defensar-se de possibles depredadors".

Just fa uns dies van recollir un cabirol petit que estava ferit, per després retornar-lo al medi natural.

Acord per oficialitzar la col·laboració amb Catalunya

De vegades traslladen espècies protegides a centres de recuperació de Catalunya, una col·laboració que existeix des de fa anys, però que ara s'oficialitzarà. El cap de la unitat de Fauna, Jordi Solà, detalla que el que més porten "són aus al Centre de recuperació de fauna de Vallcalent. En un any que arribin bastants pollets, potser estem parlant que hi portem entre 20 o 30".

Un cop recuperades, aquestes espècies tornen a ser posades en llibertat a Andorra

Informa: Laura Cugat
Imatges: Ricard Tenza-Albert Refart-David Moreno / Imatges cedides: Cos de Banders
Grafisme: Marta Pons-Hèctor Perna 

Comparteix:

Víctor Pintos podria quedar-se com a conseller general no adscrit El comú de la Massana aprova la venda de dos edificis al Govern per fer pisos de lloguer a preu assequible