La tècnica de construcció en pedra seca es converteix en un tema d'estat. El Govern treballarà per expedir títols de formadors i reglamentar la construcció per a obres majors, mentre els impulsors de la recuperació i posada en valor, Cal Pal, demanen avançar en l'inventari i declarar les estructures més antigues com a bens d'interès cultural. Camí del reconeixement per la Unesco, Andorra Televisió ofereix aquest dimecres a la nit el programa especial Pedra Seca, gravat des de Cal Pal.
Andorra vol ser inclosa en la candidatura Unesco de la construcció en pedra seca. Tanmateix, encara hi ha molta feina per fer. Des de l'espai de reflexió Cal Pal, els impulsors del programa Primera Pedra Maria Reig i Xavier Llovera creuen que només es coneix el 25% dels elements que hi ha al país, que cal més mans per localitzar, datar i posar en valor.
Segons Llovera, encara "hem d'avançar molt per conèixer el que tenim i què podem fer amb això". En aquest sentit, la impulsora de Cal Pal assegura que es podrien fer gran quantitat d'estudis, encara que sigui a llarg termini, per conèixer aquest patrimoni. Un exemple podria ser estudiar quines tècniques s'utilitzaven en un passat. A més, Reig considera que tot això es pot explotar en l'àmbit turístic i fins i tot per donar-li un ús més didàctic a les escoles.
L'aplicació Primera Pedra que es va fer aleshores permet localitzar les estructures que el Govern ha validat, però els experts coincideixen en què el mapa es podria ampliar i enriquir. Maria Reig diu que Toni Martí va ser el primer a mostrar la voluntat que la pedra seca fos qüestió de política d'estat com a part identitària del país. Avui dia es vol crear una titulació.
"Ens estem movent molt amb el sistema francès perquè és el nostre referent, però també treballem amb Educació per tenir una formació pròpia".
Isabel de la Parte, directora de Patrimoni Cultural.
I és que aquells que s'han format com Josep Babi creuen que és moment que es reglamenti la construcció, una necessitat que s'ha de resoldre amb Ordenament Territorial per una qüestió de riscos. També permetria aprofitar molt més la pedra que acaba a l'abocador.
"S'utilitzen molts blocs de granit per fer murs d'escullera. La part de pedra o roca més petita que es trenca o tritura se'n va a abocadors, tota aquesta pedra és reaprofitable".
Josep Babi, arquitecte tècnic.
La presa de consciència social sobre el valor de la pedra seca és un bon principi per saber d'on venim i quins camins s'obren a futur per tenir un país més genuí i sostenible.
Pedra Seca, a les 21.20h a Andorra Televisió i andorradifusio.ad
Informa: Rosa Alberch
Imatges cedides: Govern d'Andorra
Comparteix: