Un pla per millorar les mancances en conciliació familiar

www.andorradifusio.ad

El SAAS crearà un pla de conciliació familiar en detectar que un percentatge important de les professionals més joves consideren que aquest equilibri no s'està garantint. L'opinió contrària per part dels homes fa entreveure que manca corresponsabilitat i conscienciació. Així ho recull el nou pla d'igualtat que s'ha distribuït a la plantilla i que entrarà en vigor a final d'abril. 

Un 65% de les treballadores del SAAS entre 18 i 30 anys consideren que no s'està afavorint la conciliació entre la vida familiar i laboral, mentre que el 75% dels homes de la mateixa franja d'edat creuen que sí. Una diferència important i preocupant que ressalta el nou pla d'igualtat, que atribueix aquesta desproporció al fet que la cura de la família encara recau en gran mesura en la dona. Es tracta d'unes xifres que provenen de l'enquesta interna que va promoure la institució el setembre passat.

Una altra dada que ho evidencia és que la meitat de les excedències i permisos sense sou que demanen les dones són per conciliació familiar, un percentatge que es redueix al 15% en el cas dels homes. Tot plegat ha portat el SAAS a plantejar la creació d'un pla per eliminar aquesta desigualtat i garantir molt més aquest dret. 

El document també fa una radiografia de la situació de la plantilla, àmpliament femenina -concretament en un 73%-. Un 64% de dones assumeixen càrrecs de responsabilitat respecte al 36% d'homes, tot i que proporcionalment la presència masculina en alts càrrecs és superior. El SAAS també ressalta, i així ho va fer palès a xarxes coincidint amb el Dia de la dona, que el 80% del consell directiu està format per dones.

Per categories, el nombre de dones sempre és més elevat, excepte en els metges especialistes. En general es té la percepció que hi ha igualtat d'oportunitats, tot i que a mesura que avancen les franges d'edat en el cas de les dones aquesta sensació va a la baixa.

I on s'observa una altra important diferència per gèneres és en la necessitat de tenir un pla d'igualtat, ja que la meitat dels homes fins als 30 anys considera que no cal, senyal que encara falta molta sensibilització. En aquest sentit, el projecte contempla fer campanyes informatives i de prevenció de l'assetjament sexual i marca el deure d'anar-se revisant i actualitzant d'any en any. La previsió és que el document entri en vigor el 21 d'abril del 2024 per un període de 4 anys

Informa: Laura Cugat 

Comparteix:

Un passeig per les entranyes del poder polític Evacuada a Sant Pau una esquiadora