La planta de cogeneració de Soldeu produeix el 5% de l'electricitat nacional

www.andorradifusio.ad

La planta de cogeneració i xarxa de calor de Soldeu fa un any. Actualment dona servei a una dotzena de clients i ha produït uns 6 GWh aquest 2017. L´objectiu de FEDA es estrendre la xarxa de clients i reduir la compra d´electricitat a l´exterior.

El desembre del 2016 es posava en marxa la FEDAECOTERM, tot i que oficialment la central de cogeneració i xarxa de calor s'inagurava a final de febrer de l´any passat. Des d´aleshores, ha funcionat ininterrompudament i ha produït aproximadament el 5% de la producció elèctrica nacional. Hi estan connectats una dotzena de clients de Soldeu i Incles, malgrat que FEDA treballa per ampliar-ne el nombre fins a una vintena.

"Estem negociant per embrancar nous clients i s'està duent a terme un projecte d'extensió fins a la zona del Tarter", explica l'enginyer Jordi Travé. I és que "és molt més eficient disposar d'un motor de cogeneració centralitzat amb un manteniment adequat i un únic punt de producció, que tenir-ne dotze, quinze o els que siguin repartits pel poble cadascun amb la seva xemeneia".

Ampliar el nombre de clients permetria augmentar la demanda de calor i, per tant, la producció elèctrica. FEDA assenyala que el potencial òptim de producció seria de 7 GWh.

El cost d´aquesta infraestructura va ser de 13 milions d'euros. FEDA treballa per augmentar la xarxa de calor a mitjà termini amb dues instal·lacions més, una a la Comella i l'altra al Pas de la Casa.

Informa: Marc Guadilla
Imatge: Anna Ginestà / Vicente Bellot

Comparteix:

La mostra "El petit format" recull un centenar d´obres de les escoles d'art Una exposició al Museu del Tabac explica la participació de Portugal a la Primera Guerra Mundial