Uns Premis Internacionals Ramon Llull amb les dones com a protagonistes

www.andorradifusio.ad

Aquest dimecres l'Auditori Nacional ha acollit el lliurament dels Premis Internacionals Ramon Llull. Per primera vegada, tots els premis han recaigut en dones que han ajudat a promocionar el català a través de la seva activitat i on la traducció també s'ha posat en relleu. 

Si la llengua fos com la dansa s'estendria tan sols amb el moviment. Amb les paraules de l'espectacle de Líquid Dansa es donava pas al primer guardó de la nit dels Premis Internacionals Ramon Llull, un premi a la catalanística que viatja cap als Estats Units on Mary Ann Newman porta anys fent activisme pel català, des de programes d'intercanvi, articles i traduccions. Newman es declara ambiciosa per la cultura catalana i noucentista i que, com a estudiosa d'Eugeni d'Ors, creu que les institucions han de ser duradores. 

L'eslovena Simona Škrabec parlava de "Contrabandista", la primera obra que es coneix en la seva llengua i que ella va utilitzar per parlar del poder del viatge de la literatura a través de la traducció. Un premi a la trajectòria per traduir a l'eslovè nombroses obres catalanes. 

María del Carmen Alonso, que porta tota la vida traduint llibres, s'ha emportat el guardó per la traducció novell al català de l'últim llibre d’Irene Solà, "Canto jo i la muntanya balla" a la seva llengua materna. Emocionada declarava que la seva és una feina més retirada dels focus.  

El cartell de premis el completa Claire Verlet per promocionar la creació catalana a París al Teatre de la Ville. De fet, en aquests premis ha vingut acompanyada d'alguns artistes catalans que hi han actuat. 

Així es tanca una edició més en què Andorra s'alça com a altaveu de la difusió internacional i la promoció del català.

Informa: Rosa Alberch
Imatges: Cristina Fidalgo 

Comparteix:

L'amenaça de vaga de Ryanair, Vueling i Aena genera neguit a les agències de viatge Els comerciants veuen amb bons ulls l'obligatorietat de les mesures d'estalvi energètic en el sector privat