La presó reforça l'assistència en salut mental  

www.andorradifusio.ad

Cada vegada es detecten més problemes de salut mental entre els reclusos del centre penitenciari, molts dels quals relacionats amb l'abús de substàncies en persones cada cop més joves. En paral·lel al mòdul de salut mental que es va crear fa un temps per ingressar-hi presos amb trastorns greus, s'ha decidit reforçar l'assistència a la resta dels reclusos. 

Dels 68 interns que té ara mateix el centre penitenciari, n'hi ha 27 amb condemna, un volum que ha anat a l'alça per l'augment dels delictes que comporten una ordenança penal, 17 en règim preventiu, el mateix volum en règim obert, dos al mòdul de salut mental i 5 dones, que es troben en instal·lacions separades.

De moment les dimensions són suficients, si bé cal més personal i per això s'ha previst incorporar 8 agents els propers mesos, tenint en compte que s'ha detectat que últimament postul·la menys gent. En total són 57 i n'hi ha 7 destinats al mòdul de salut mental, on van els presos que tenen les patologies més severes, tot i que s'ha detectat un increment de les necessitats de forma generalitzada. 

"Entre la població de reclusos preventius i penats, s'ha detectat un augment de problemes de salut mental derivats d'addiccions que comporta que es detectin problemes d'esquizofrènia, trastorn bipolar o trastorn de la personalitat. Porto 25 anys a la casa i sí que veus un augment darrerament d'aquestes patologies".

Miquel Àngel Garcia, director del centre penitenciari de la Comella

Com a resposta "s'ha doblat l'assistència i setmanalment hi ha 20 hores d'assistència psicològica i 8 hores d'assistència psiquiàtrica". De forma interna també reben el suport d'una agent que és psicòloga. A tall de mostra, tots els pacients que atén el doctor Luis Fidel Villar tenen algun vincle amb l'abús de substàncies i cada cop en edats més prematures.

Entre els motius, segons el psiquiatre, hi ha "el fàcil accés i la tendència a minimitzar els riscos" De fet, creu que caldria replantejar si les campanyes preventives funcionen. A la presó "la psicoeducació és molt important perquè el pacient disposa de molt de temps, tant per l'entrevista com per després pensar-ho" i, per la seva experiència, "la sortida és quasi més greu que l'entrada".

Molts se senten desprotegits i per això considera primordial fer un seguiment per evitar la reincidència i les recaigudes en el consum. Dels 14 pacients que ha tingut, només 2 han recaigut. 

Es rebaixa la llista d'espera per dormir a la presó 

L'habilitació d'una part del mòdul de menors per incrementar les places d'arrest parcial fa baixar la llista d'espera fins a la trentena de persones, tenint en compte que al gener n'hi havia més de 40. Ara mateix hi ha 17 places ocupades d'un total de 24 perquè no tots els procediments i ingressos segueixen un mateix ritme o durada. 

Una llista d'espera que el director de la presó atribueix al fet que "durant la pandèmia quan ingressava algú no el podies posar amb una altra persona. Això ha fet que es creés aquesta llista d'espera". Confia que "poc a poc s'anirà eixugant el temps d'espera per complir les mesures". 

L'augment de mesures com aquesta respon a un increment de les ordenances penals que impliquen un arrest parcial. Garcia descarta, almenys a curt termini, explorar la via dels treballs comunitaris per rebaixar el volum d'interns amb aquesta condició, tal com demanen alguns lletrats.

Informa: Laura Cugat

Imatges: Pere Besolí 

 

Comparteix:

El Gran Carlemany, a l'estil Makuka Nous talls dels pagesos tot i l'acord amb la Generalitat