El preu del pèl·let i la llenya augmenten en un 300% i 20% respectivament

www.andorradifusio.ad

La crisi energètica també està afectant les energies netes. La llenya i el pèl·let dupliquen els preus en un mercat amb falta d'estoc. És l'opció més sostenible, però aquesta temporada ja no serà tant econòmica com fins ara.

L'increment del preu de l'electricitat i el gas ha provocat que moltes persones es plantegin canvis en les fonts d'energia per escalfar les seves llars. Les alternatives principals: la llenya i el pèl·let. Però l'augment de la demanda d'aquestes matèries ha fet que s'encareixin.

El propietari i fundador  de Tot Boscos, Carlos Gonçalves explica: "El preu de la llenya de l'any anterior fins a aquest ha pujat un 30%, el pèl·let un 300% aproximadament". Per la seva banda,  el director general de Llenyes i Carbons Rojo, Sergi Balielles, destaca que el preu de la llenya és molt més estable: "Estem en unes variacions del 10-20% en comparació amb la tarifa de l'any passat." 

Per exemple, si abans un sac de 15 kg costava prop d'uns 5 euros, ara es ven per 12 euros. I la llenya, si un metre cúbic tenia un preu de 120 € ara té un cost de 150 €.

Els preus s'han vist afectats principalment per dos grans factors. D'una banda, la gran demanda ha generat escassetat i problemes de subministrament de la matèria. Per l'altra, l'augment dels costos del transport. A més, la fabricació del pèl·let té un additiu important: es necessita electricitat per crear-lo.

Des de Tot Boscos afirmen que per a l'any vinent els preus són una incògnita. Això sí, Balielles destaca que el preu del pèl·let pot arribar a baixar durant aquest hivern. "La tendència és que no hi hagi un augment de la demanda i podria ser que els preus dels pèl·lets arribesin a baixar de preu."

L'augment del preu del pèl·let ha provocat que ja no sigui tan econòmic canviar les instal·lacions a les llars per estufes de biomassa alimentades per aquesta matèria. Però sí que surt a compte i és l'opció més econòmica tenir una estufa que funcioni amb llenya

De moment a les parròquies altes és on n'hi ha més demanda, tot i que comença a créixer a Escaldes-Engordany i Sant Julià de Lòria. Es preveu que l'ús dels biocombustibles continuï en augment.

Informa: Neus Vila
Imatges: Èric Escabias i David Moreno

Comparteix:

El nou ajut a la calefacció beneficiarà almenys 3.500 famílies Els cuiners actualitzen els plats i productes típics de conserva