ATV En Directe

Obrir en una altra finestra

Canal web: la programació alternativa d'Andorra Difusió

Obrir en una altra finestra

Primer cas d'un menor d'edat obligat a seguir el programa per a maltractadors

www.andorradifusio.ad

Per primera vegada un menor d'edat és obligat a seguir el programa per a maltractadors. El ministeri d'Interior ha derivat al jove per un problema de violència domèstica. El dels menors d'edat és encara un perfil minoritari al programa per a la promoció de les relacions no violentes. El més habitual és el d'un home entre 30 i 50 anys que acut de forma voluntària, normalment desprès d'un ultimàtum de la parella.

El programa per a la promoció de les relacions no violentes, en marxa des de fa poc més d'un any, té actualment vint d'usuaris.

Entre ells, un menor de 16 anys derivat pel ministeri d'Interior per violència domèstica, tot i que no s'ha especificat de quin tipus.

Es tracta del primer cas d'aquestes característiques. A excepció d'un adult obligat per sentència, la resta participen de forma voluntària.

El tècnic de l'àrea de Polítiques d'Igualtat, Pol de Vilallonga, explica que es troben "un volum elevat entre els 30 i els 50 anys perquè són persones que han tingut durant més temps relacions estables, tot i que sigui en un marc de violència, on han tingut més temps per aplicar-la". Diu que les parelles en molts casos han donat un ultimàtum: "o segueixen el programa o acaben amb la relació".

La majoria són conscients de la violència que exerceixen sobre la parella.De Vilallonga assegura que "majoritàriament l'apliquen per no quedar-se sols i que les parelles no els abandonin". "És un tema de privilegis" perquè saben que "exercint aquest tipus de violència tenen certs privilegis". "En són conscients però això no vol dir que hagin fet un canvi d'actitud".

La violència física és la més evident amb l'econòmica. La social i sobretot la sexual són més difícils de reconèixer. Segons el tècnic de Polítiques d'Igualtat, "costa molt entendre que certes pràctiques o conductes sexuals són una forma de violència, perquè el gran col·lectiu masculí consumeix pornografia violenta pel component de submissió i de poder".

A banda de la presa de consciència, s'ensenya als maltractadors a gestionar les emocions i a tenir eines per reconduir els impulsos violents.

L'èxit de les sessions no sempre està garantit i en ocasions l'usuari les abandona. Tot i això, en aquesta lluita cada pas és important. Amb el programa s'aconseguix reduir la reincidència i el grau de violència. També que l'agressor abandoni de forma temporal o definitiva la relació o el domicili familiar, i això suposa reduir el risc i el patiment de les víctimes, de les dones i sovint, recordem-ho, dels fills. 

Informa: Ana Alamán
Imatge: Sergi Linares

Comparteix:

18.206.187.81