Per primera vegada un llibre documenta la història del tabac a partir de la museïtzació de l'antiga fàbrica Reig

www.andorradifusio.ad

La documentació tècnica que va servir de base per donar un discurs a l'antiga fàbrica Reig s'ha convertit en llibre. Es tracta de la documentació i els testimonis que es van compilar en el seu moment i que permet entendre per què hi ha tabac a Andorra, com creix una de les indústries més importants i la seva cara negra, el contraban.

El monopoli del tabac als països veïns va portar els primers senyals de contraban no lluny de disputes entremig. Es recull com, fins i tot, el bisbe Simeón Guinda i Apeztegui va intentar que s'arrenquessin totes les plantes per posar fi al problema.

El veïnatge va fer que aviat Andorra regulés l'activitat i s'establissin condicions aranzelàries amb Espanya i França. Hi ha tràmits que es fan avui dia que són herència de l'època, com ara que els nous residents hagin de presentar els penals, i és que va ser la manera d'eliminar l'intent que malfactors s'implantessin al país.

Són alguns dels detalls que recull "Cal Rafeló, l'antiga fàbrica Reig", una aproximació etnogràfica a la indústria del tabac que s'extreu de l'estudi que van elaborar els antropòlegs Isabel de la Parte i Albert Moncusí per donar contingut al Museu del Tabac on es van recollir més d'un centenar de testimonis i es va fer el buidatge de milers de documents que van ajudar a reconstruir el relat de la fàbrica i la vida al seu voltant com a nucli social, ha explicat la presidenta de la  Fundació Julià Reig, Dèborah Ribas.

El conreu de tabac és un del que té més segles d'història al país. Ara aquest llibre suposa un primer full d'estudi per a estudiosos i curiosos on fins tot s'explica què se'n fa del tabac que es planta a Andorra i què fan les indústries que encara avui s'hi dediquen.

Informa: Rosa Alberch

Comparteix:

Continua la tendència sanitària amb els casos actius de Covid-19 a la baixa i l'ocupació a l'UCI estable 'Papers de Circ' , la primera exposició de l'Espai Caldes