Els problemes d'estoc de vehicles nous continuaran encarint el preu dels d'ocasió i segona mà

www.andorradifusio.ad

L'Associació d'Importadors de Vehicles recalca que al llarg del 2021 ha hagut d'aprendre a treballar amb el que tenia. Una situació que creu que seguirà fins al 2023 i que encarirà els vehicles d'ocasió i segona mà. Tot i això, els darrers 12 mesos ha aconseguit situar el nombre de matriculacions a nivells similars als d'abans de la pandèmia.

Els problemes d'estoc continus i la manca de vehicles nous, que ja hem vist al 2021, continuaran el 2022. Per tant, seguirà sent difícil obtenir el vehicle que es desitja i es mantindran els llargs períodes d'espera i l'encariment dels vehicles d'ocasió.

Uns entrebancs, que el president de l'Associació d'Importadors de Vehicles (AIVA), Carles Sansa, ja avança que seguiran fins al 2023. Explica que "hi ha un augment de preus important, una menor disponibilitat com a conseqüència directa de certa manca de producte nou". Una circumstància que "fa que es revaloritzi la resta i que no hi hagi tantes opcions com abans".  Sansa no preveu que la situació no es torni a estabilitzar fins ben entrat el 2023.

Ara bé, després de la davallada fins a les 3.676 matriculacions anuals el 2020 per la pandèmia, el 2021 es recuperen xifres anteriors amb més de 4.300 vehicles. Un 19% més que l'exercici anterior i un total que s'acosta a les 4.500 matriculacions del 2019.

Els turismes són els que més han crescut, tot i que destaca la pujada dels camions i les camionetes. Sobretot els més petits, que han pogut tornar a utilitzar comerços, hotels i restauradors per al repartiment intern, en recuperar la seva activitat. 

També es manté la tendència a l'alça de matriculacions de motocicletes i ciclomotors, ja que afavoreixen la mobilitat interna i eviten problemes de trànsit.

Pel que fa al tipus d'energia, veiem que hi ha una aposta clara pels vehicles híbrids, independentment de si són endollables, amb gasoil o gasolina. Des de l'AIVA creuen que enguany seguiran consolidant-se.

Per altra banda, l'entitat preveu canvis del tipus de mobilitat i de clients en els propers anys, amb l'aparició de noves figures i opcions com el vehicle compartit o el rènting.

Informa: Judith Sáez 
Imatges: Aïda Pagès - Arxiu

Comparteix:

Una allau provoca danys materials al restaurant de la Coma d'Arcalís 559 nous casos de Covid-19 mentre baixa lleugerament la pressió a l'UCI