Els professionals avisen que encara hi ha un elevat grau d'estigmatització dels malalts de sida

www.andorradifusio.ad

En el Dia mundial de la lluita contra la sida hem anat a veure els professionals dels centres sanitaris que conviuen dia a dia amb aquesta malaltia i valoren la detecció precoç com a eina principal per mantenir una bona qualitat de vida. Lamenten, però, que encara hi ha un grau molt alt d'estigmatització i que s'han perdut els bons hàbits sexuals entre la joventut.

Som la generació més informada de la història, però a la vegada som la menys conscienciada. Tenim tota la informació relativa a la sida a un sol clic, però seguim mantenint relacions sexuals de risc sense protecció.

És la paradoxa que posen sobre la taula els professionals de la salut encarregats de les infeccions de transmissió sexual, que lamenten que la societat encara estigmatitza els portadors del VIH i que hi ha una certa relaxació

La metgessa especialista en malalties infeccioses, Odile Sarroca, ha explicat que "el fet que vegem la part negativa fa que molta gent s'hagi relaxat". En aquest sentit, ha assegurat que la malaltia està estigmatitzada, i que "la gent encara ho passa malament pel què diran". Ha afegit al respecte que "és una cosa que és importantíssim que tots millorem".

El desconeixement de la població és la gran xacra que encara manté la sida. Sarroca incideix que els portadors segueixen un tractament molt acurat que manté a ratlla la malaltia. Tot plegat fa que siguin segurs i que no puguin infectar de cap manera el virus del VIH. "Si fas el tractament i el fas bé, ets complidor, fas les pautes i no entres amb un risc de fer resistència, va bé", ha destacat Sarroca.

És cert que les dades indiquen que els joves són el focus d'infecció principal. És per això que el Govern va obrir en tots els centres d'atenció primària una consulta jove. Un espai on tothom pot acudir de manera anònima a demanar informació i a fer-se un test gratuït.

Els especialistes lamenten que la proliferació de casos entre els joves és perquè la sida ha deixat de ser un problema greu entre la població i que tampoc hi ha una bona campanya d'informació de salut sexoafectiva a les escoles.

El component de la consulta jove, Miquel Àngel Ramon, ha remarcat que les sessions educatives que fan suposen un total de dues o tres hores a l'any.

Ramon creu que s'haurien d'incloure des de primària les classes de salut sexual al currículum educatiu. "Hauria de ser una assignatura transversal, que es tractés amb totes les assigantures i a totes les escoles".

Informa: Òscar Serrano
Imatges: Jordi Seabra
Locució: Jordi Lorente

Comparteix:

El CAEE fa un repàs a la figura del superheroi El parc eòlic del Maià serà operatiu el 2023